Premierul interimar Sorin Cîmpeanu: Un avion militar va transporta sâmbătă dimineaţă 8-9 răniţi spre Olanda

| 06 noi, 17:36

Un avion militar va pleca sâmbătă dimineaţă, cu opt răniţi, spre spitale din Olanda, iar alţi opt ar putea fi pregătiţi pentru a pleca în Belgia duminică, costurile pentru transpot şi tratament fiind suportate de statul român, a anunţat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat au vizitat, vineri, copiii răniţi în incendiul din Colectiv internaţi în Spitalul "Grigore Aleexandrescu".

La sfârşitul vizitei, Cîmpeanu a anunţat că un avion militar va pleca, sâmbătă dimineaţă, la ora 4.00, cu opt-nouă răniţi adulţi spre Olanda, iar un alt zbor, probabil tot cu opt răniţi, va pleca a doua zi spre Belgia.

Costurile cu transpotatul şi tratamentul în Olanda şi Belgia vor fi suportate integral de statul român, Cîmpeanu precizând că la fondul de rezervă al Guvernului există 250 de milioane de euro, iar costul unui pacient în străinătate ar fi între 100.000 şi 150.000 de euro.

Premierul interimar a mai arătat că, dacă toţi cei 84 de pacienţi în stare gravă ar fi trataţi în străinătate, România ar avea de plătit 13 - 15 milioane de euro. Selecţia pacienţilor trataţi în străinătate va fi făcută de o echipă mixtă, formată de medici din ţările care şi-au oferit sprijinul.

Cîmpeanu a ţinut să precizeze că în continuare sistemul sanitar românesc există atât competenţă, cât şi disponibilitatea în plan medical pentru acoperirea acelor situaţii care ar putea pune probleme oricărui sistem medical din Europa.

"Apreciez modul în care sistemul medical românesc face faţă prin profesionalismul medicilor dar şi prin resursele din spitale. În acelaşi timp un alt plan miercuri vom avea o şedinţă de guvern în care vom aproba decontarea cheltuielilor de tratament pentru acele situaţii care vor fi tratate în exterior. Mai exact este vorba de o serie de state care şi-au oferit disponibilitatea, deci nu au fost solicitate, şi SUA şi-au oferit disponibilitatea dar transportul peste ocean este dificil pentru bolnavi, de sprijin Olanda, Belgia, Israel, Germania, Franţa, şi există şi tratative pentru Marea Britanie. Alegerea pacienţilor este făcută de o echipă mixtă de medici români şi din ţara în care pleacă pacienţii", a mai spus Cîmpeanu.

Olanda va prelua nouă persoane rănite în incendiul din Clubul Colectiv, în cadrul unei acţiuni pentru oferirea de asistenţă României după tragedia produsă în urmă cu o săptămână, anunţă Ambasada olandeză din Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ