Replica Justiției la atacurile lui Băsescu?

| 10 oct, 2014

Faptul că decizia în dosarul Bercea-Băsescu a fost luată exact în aceeași zi în care Traian Băsescu a ieșit pe post pentru a face cu ou și cu oțet un demers al CSM care îl viza direct reprezintă un semnal deosebit de important pe care Justiția îl transmite.

Traian Băsescu a ieșit din nou în public, încercând de această dată să dea o replică la gestul CSM de a cere Inspecției Judiciare o anchetă legată de modul în care șeful statului făcuse anterior publice anumite date din dosarul Microsoft. Pentru marea majoritate a celor care au deschis televizorul pentru a vedea declarația liderului de la Cotroceni imaginea a fost una ce nu avea nimic de a face cu statul de drept atât de frecvent invocat de președinte. În schimb, ei au putut vedea ceva inspirat parcă din dictaturile sud-americane, în care „El Presidente” face justiție în direct, dând prin intermediul televizorului indicații instituțiilor și stabilind direct sau indirect verdicte.

Dând la o parte toate detaliile discursului prezidențial, rostit pe un ton vizibil nervos, ce nu avea nimic de a face cu imaginea de politician rece și calculat pe care Traian Băsescu caută să o cultive atât de tare, intervenția președintelui demonstreză în final cât de ipocrit este șeful statului. În fond, concluzia ce poate fi trasă după alocuțiunea de joi este aceea că pentru Traian Băsescu independența Justiției este bună doar atâta timp cât nu îl afectează direct pe el sau pe apropiații săi.

Citeşte şi: Victor Ponta: Traian Băsescu a abuzat de dreptul preşedintelui de a nu promulga legi

Totuși, decizia CSM de a sesiza Inspecția Judiciară nu reprezintă prima situație legată de Justiția din România în care numele lui Traian Băsescu a fost implicat în ultimele luni. Este vorba, desigur, de scandalul Mircea Băsescu-Bercea Mondial, în care încă există câteva întrebări legate de cât de multe știa sau cât de tare era implicat președintele României în ceea ce privește afacerile fratelui domniei sale.

De fapt, tot joi s-a consumat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un alt episod din dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de luare de mită. Magistraţii ICCJ au hotărât ca Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână să rămână în arest, respingând cererile acestora de înlocuire a  arestării preventive cu măsura  arestului la domiciliu.

Citeşte şi: DOSARUL BĂSESCU BERCEA. Scandalul Mondial continuă, noi înregistrări bombă cu Mircea Băsescu

Faptul că decizia a fost luată exact în aceeași zi în care șeful statului a ieșit pe post pentru a face cu ou și cu oțet un demers al CSM care îl viza direct reprezintă un semnal deosebit de important pe care Justiția îl transmite. Privite împreună cele două momente de joi ar trebui să ne bucure, deoarece decizia ICCJ demonstrează că magistrații din România au început să își facă treaba, chiar și atunci când este vorba despre fratele președintelui care încearcă să dea ordine în direct de la televizor.

Atacurile proferate joi de Traian Băsescu la adresa Justiției au fost suficient de dure încât în orice stat cu o cultură civică sănătoasă președintelui i s-ar fi cerut demisia instantaneu. În schimb, faptul că în cazul fratelui său instanța a rămas consecventă și nu s-a lăsat influențată arată că, de bine, de rău, instituțiile statului român au început să funcționeze cu adevărat independent. Astfel, în acest moment devine important ca acest lucru să continue și ca înlocuitorul lui Traian Băsescu să facă în mod real ceea ce actualul președinte se tot laudă că a făcut, și anume să se lupte pentru independența Justiției.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ