O miză majoră a alegerilor prezidențiale. Austeritate vs. Creștere

| 10 oct, 2014

Klaus Iohannis bate țara în lung și în lat pentru a-și promova programul politic în care înșiruie o serie de promisiuni fără acoperire, susținând că este adeptul alocării unor bugete mai mari pentru Educație, Sănătate, Apărare și reducerea TVA la 19%.

Fără îndoială, una dintre mizele cele mai mari ale acestor alegeri o reprezintă modul în care va fi gestionată România din punct de vedere macroeconomic. Dacă premierul Victor Ponta propune o viziune bazată pe creștere economică etapizată, în concordanță cu necesitatea respectării echilibrelor macroeconomice, candidații dreptei se fac remarcați prin promovarea unor politici de austeritate, trase la indigo după modelul furnizat de Traian Băsescu.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS PROGRAM PREZIDENŢIAL. Cum arată "România lucrului bine făcut"

Klaus Iohannis bate țara în lung și în lat pentru a-și promova programul politic în care înșiruie o serie de promisiuni fără acoperire, susținând că este adeptul alocării unor bugete mai mari pentru Educație, Sănătate, Apărare și reducerea TVA la 19%. Propunerea de reducere a TVA de către candidatul ACL reprezintă o ipocrizie fără margini în contextul în care aliații neamțului au fost adepții majorării taxei la 24%. Pe de altă parte, implementarea peste noapte a unei asemenea reduceri a TVA, fără analize de impact, poate destabiliza echilibrul bugetar și economia națională provocând intrarea țării noastre din nou în recesiune. Trebuie ținut cont că scăderea TVA va crea un deficit de 2,7 miliarde de euro căora li se vor mai adăuga și miliardele de euro rezultate din majorarea bruscă a bugetelor Sănătății și Armatei, care în total vor avea un impact de 6,4 miliarde de euro. Astfel, realizarea promisiunilor electorale propuse de Klaus Iohannis ar crea un deficit record de 5,5% din PIB, pentru acoperirea căruia ar fi nevoie de introducerea de noi taxe împovărătoare și de tăieri ale veniturilor românilor.

Cât despre măsurile anunțate de executivul condus de Victor Ponta pentru anul următor, care ar urma să aducă noi majorări ale nivelului de trai pentru o serie de categorii sociale, cum ar fi pensionarii, sau familiile cu copii, nici nu ar mai putea fi vorba. Viziunea economică propusă de Klaus Iohannis sau de Elena Udrea ar însemna că pensiile nu vor mai fi majorate cu 5%, așa cum a planificat actualul guvern. De asemenea, ar deveni imposibilă majorarea salariului minim la începutul anului viitor de la 900 de lei, cât este în prezent, la 975 de lei. Creșterea salariului minim la 1 ianuarie ar trebui să fie urmată de o altă majorare în luna iulie când venitul minim garantat este preconziat să ajungă la peste 1.000 de lei. Actuala coaliție guvernamentală susține majorarea progresivă a salariului minim astfel încât până la finalul anului 2016 să ajungă la 1.200 de lei. Nu în ultimul rând, în cazul în care unul dintre candidații dreptei va câștiga alegerile, majorarea alocațiilor pentru copiii din familiile nevoiașe ar fi pusă în pericol.

Citeşte şi: VICTOR PONTA despre programul prezidenţial cu care candidează: Romania are nevoie de un nou proiect de ţară

Și aceasta pentru că în perioada guvernărilor patronate de Traian Băsescu viziunea economică de austeritate și-a dovedit pe deplin incapacitatea de a asigura premisele unei creșteri economice solide, care să asigure resursele necesare pentru ca românii să aibă un trai îndestulător. Instalarea la guvernare în luna mai a anului 2012 a unui cabinet condus Victor Ponta a pus capăt acestui model prin impunerea unei noi viziuni de dezvoltare bazată pe creștere. Filosofia de guvernare impusă de Victor Ponta a făcut posibilă relansarea economică și majorarea veniturilor, ceea ce a condus la creșterea sensibilă a nivelului de trai al românilor. Toate beneficiile dobândite în ultimii doi ani și cele ce vor urma anul viitor mulțumită acestei viziuni de dezvoltare  vor fi compromise de instalarea la putere a candidaților dreptei adepți ai austerității.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ