Reprezentanţii băncilor din România contestă în continuare Legea privind darea în plată

| 13 apr, 17:19

Reprezentanţii băncilor din România susţin că au luat act de aprobarea Legii privind darea în plată de către Parlament, însă avertizează cu privire la impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra economiei în ansamblul său şi solicită instituţiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituţională pe încălcarea dreptului de proprietate şi caracterul retroactiv al acesteia.

'Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a luat notă de votul Parlamentului privind aprobarea legii dării în plată. Comunitatea bancară rămâne la aceeaşi părere conform căreia legea dării în plată va avea un impact negativ asupra stabilităţii financiare, aşa cum pentru prima oară s-a considerat de către Banca Naţională a României în sensul identificării unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar bancar', se menţionează în comunicatul ARB. 

Asociaţia mai menţionează că mesaje similare au fost transmise şi de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional, etc. 

'Există interpretări clare ale industriei financiare, ale Preşedinţiei şi Guvernului României, Băncii Centrale Europene şi ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la posibilele elemente de neconstituţionalitate şi de hazard moral. Aceste elemente de neconstituţionalitate, împreună cu modificarea sau afectarea contractelor încheiate legal cu băncile în trecut, vor fi luate în considerare de către instituţiile de credit cu privire la modul în care vor reacţiona la impactul acestei legi', se mai arată în comunicat. 

La rândul său, Consiliul Patronatelor Bancare din România solicită 'cu toată responsabilitatea' instituţiilor abilitate să-şi exercite prerogativele şi să sesizeze Curtea Constituţională a României în legătură cu această Lege, în vederea verificării constituţionalităţii acesteia. 

'Atât Guvernul României, în punctul de vedere emis cu privire la Lege transmis Camerei Deputaţilor, cât şi Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat deja în mod formal o serie de aspecte de neconstituţionalite a Legii precum încălcarea principiului neretroactivităţii legii civile (prin aplicarea mecanismului dării în plată contractelor în curs de derulare dar şi asupra procedurilor de executare deja începute/finalizate), încălcarea dreptului de proprietate privată (prin privarea forţată a instituţiilor de credit de bunurile proprii - drepturile de creanţă), discriminarea creditorului ipotecar în raport cu alţi creditori', se arată în comunicatul CPBR. 

Reprezentanţii băncilor subliniază că toate aceste aspecte de neconstituţionalitate sesizate în mod repetat atât de către comunitatea bancară cât şi de instituţiile menţionate au fost ignorate de către Parlamentul României şi 'subzistă ca atare în forma finală a Legii adoptată de către Parlament'. 

'CPBR îşi menţine declaraţiile anterioare privind efectele adverse pe care legea, în forma adoptată astăzi de Parlamentul României, le va produce la nivelul întregii economii şi reaminteşte, cu această ocazie, poziţiile critice exprimate de către Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană privind prevederile legii', se mai arată în comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ