Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au ascultat propunerile partidelor pentru noua Constituţie

| 04 iul, 2013

Preşedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a declarat joi că le-a spus membrilor delegaţiei Comisiei de la Veneţia că la revizuirea Constituţiei trebuie să se ţină cont de referendumul din 2009, când majoritatea populaţiei s-a pronunţat pentru Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Dan Diaconescu a punctat că propunerile PP-DD au fost îmbrăţişate le nivel teoretic în integralitatea lor, de către reprezentanţii Comisiei.

"Am spus foarte clar că noi susţinem ca obligatoriu să se ţină cont de referendumul validat din 2009 cu o largă majoritate de către populaţie, care s-a pronunţat pentru Parlament unicameral şi pentru 300 de parlamentari, de asemenea am spus că nu suntem de acord cu modul în care doreşte majoritatea parlamentară să se definească ca putere supremă de decizie în stat, pentru că nu am mai putea vorbi în niciun fel de echilibrul puterilor în stat, de respectul reciproc pe care puterile trebuie să şi le acorde una alteia. Dimpotrivă, am vedea că libertăţile cetăţeneşti sunt îngrădite din moment ce un referendum popular nu se mai poate desfăşura fără acordul Parlamentului şi că de fiecare dată doar această instituţie, Parlamentul, ar avea ultimul cuvânt în orice coliziune ar intra cu orice altă putere în stat",  a declarat Vasile Blaga, după întâlnirea reprezentanţilor PDL cu delegaţia Comisiei Consiliului Europei pentru democraţie prin drept (Comisia de la Veneţia).

Preşedintele PDL a adăugat că actuala putere nu încearcă decât să pună în practică, mai elegant, ce nu a reuşit astă vară. Şi atunci a vrut să lase CCR fără atribuţii, acum o scot cu totul din joc. Le-am precizat celor din Comisie că se doreşte şi schimbarea regimului în ţară, adică se doreşte o republică parlamentară, pentru că, de fapt, preşedintele este complet scos din joc, el nu mai este menţionat în puterea executivă, lucru amendat şi de Consiliul Legislativ", a mai precizat Blaga.

Dan Diaconescu a susţinut că membrii Comisiei au "îmbrăţişat" propunerile PPDD

"Noi suntem singurul grup care a scris Comisiei de la Veneţia în data de 2 aprilie şi chiar directorul comisiei ne-a răspuns în scris în 18 aprilie. Anticipam atunci toate acele probleme care au survenit între timp şi membrii comisiei s-au arătat foarte interesaţi de punctele noastre de vedere, fiindcă eram singurii care să spunem aşa le-am trimis încă de acum câteva luni câteva semnale. Pe de altă parte am fost întrebaţi dacă dorim o constituţie votată în acest an în această formulă şi am răspuns la fel de categoric că nu. Preferăm actuala Constituţie care este destul de negativă pentru poporul român în locul unei constituţii şi mai proaste, aşadar preferăm răul cel mai mic. Constituţia actuală este destul de nocivă. Colegii mei au părăsit lucrările comisiei din cauza faptului că toate propunerilor noastre erau refuzate rând pe rând şi erau toate discutate doar în birourile domnului Crin Antonescu şi domnului Victor Ponta. Toate propunerile noastre au fost îmbrăţişate la nivel teoretic de membrii comisiei şi noi sperăm ca această constituţie a USL să fie respinsă nu de alta dar lovitura de stat de acum 12 luni să nu reuşească prin intermediul acestei constituţii trecută ilegal prin votul românilor", a afirmat Dan Diaconescu la Palatul Parlamentului.

El a precizat că un singur amendament propus de PP-DD a fost adoptat de către Comisie specială pentru revizuirea Constituţiei din cele o sută de amendamente propuse.

"Un singur amendament privind dreptul la o administrare corectă a fost luat în calcul din aproape o sută de amendamente. Am spus şi membrilor comisiei şi au fost într-un fel de acord cu noi că fără trei amendamente majore este greu să înaintăm cu România, să avem şansa mari pentru Schengen şi pentru un raport MCV corect pe justiţie în sensul că juraţii s-ar impune să intre măcar experimental în anumite dosare de justiţie din România. De asemenea prezenţa la vot obligatorie, deci nu votul obligatoriu. Românii nemulţumiţi de clasa politică ar putea să se prezinte la vot fără să voteze pe nimeni, doar să se anuleze votul , asta pentru a opri fraudele posibile electorale şi desigur ceea ce dorim noi interzicerea migraţiei parlamentare un lucru care a distrus România. Este cancerul societăţii noastre faptul că în Parlament pot apărea partide pe care nimeni nu le-a votat se pot crea majorităţi altele decât le-a vrut poporul român", a precizat Dan Diaconescu.

Deputatul Remus Cernea nemulţumit de jurământul demnitarilor

"Am discutat despre două teme, una privind laicitatea statului român pentru că actualmente Constituţia nu garantează că statul este laic, de aici am văzut în ultimii 23 de ani nenumărate abuzuri care încalcă principiul separării dintre stat şi biserică, am văzut o influenţă uriaşă a bisericii asupra politicii, ceea ce afectează grav democraţia. Am adus în faţa Comisiei de la Veneţia problema jurământului în cazul membrilor Guvernului, al primului ministru şi al preşedintelui, jurământ care se încheie cu formula religioasă 'Aşa să mă ajute Dumnezeu', formulă discriminatorie faţă de persoanele care nu au o religie sau care au religie hinduistă, budistă în care nu există un singur Dumnezeu", a spus Cernea după întâlnirea reprezentanţilor deputaţilor independenţi cu membrii Comisiei de la Veneţia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ