Republica Moldova este pregătită pentru orice fel de reacție din partea Rusiei

| 07 aug, 14:27

Republica Moldova este pregătită pentru orice fel de reacție din partea Rusiei, ca urmare a declarării vicepremierului rus Dmitri Rogozin drept persona non grata pe teritoriul republicii, a afirmat președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, subliniind că relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă pot fi construite doar pe baza respectului reciproc și în interesul ambelor țări, a relatat duminică portalul Deschide.md.

Candu a făcut aceste declarații într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute agenției de presă ucrainene Ukrainskie naționalnîe novosti (UNN.com.ua).

Autoritățile moldovene nu iau decizii fără a fi pregătite pentru toate consecințele posibile, iar decizia referitoare la vicepremierul rus a venit ca reacție la 'refuzul acestuia de a accepta faptul că Republica Moldova nu este un teritoriu controlat de cineva, ci este o țară în care trăiesc oameni liberi, care sunt mândri de patria și de istoria lor', a declarat Andrian Candu în interviu.

"Suntem un popor pașnic, dar asta nu înseamnă că putem fi călcați în picioare. Ne-am exprimat oficial atitudinea față de evenimentele dedicate celei de-a 25-a aniversări a începerii operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Anterior, parlamentul a adoptat o declarație cu privire la retragerea trupelor rusești. Noi am fost corecți. Se pare că cineva consideră că deciziile oficiale ale autorităților noastre pot fi ignorate", a afirmat Candu, adăugând că "așa cum a fost înainte nu va mai fi niciodată".

"Republica Moldova i-a respectat întotdeauna pe toți partenerii internaționali și este dreptul nostru să ne așteptăm la o atitudine reciprocă", a spus președintele parlamentului de la Chișinău.

Referitor la declarațiile președintelui Igor Dodon, care a condamnat decizia guvernului în privința lui Rogozin, Andrian Candu a declarat că "președintele a uitat ale cui interese a jurat să le apere cu mâna pe Constituție".

"Din fericire, în țara noastră, președintele face declarații, iar deciziile sunt luate de către parlament și guvern, bazându-se pe voința poporului", a spus președintele legislativului moldovean. În opinia sa, "divergențele dintre președinte și parlament se vor intensifica în cazul în care președintele va stabili că problemele țării sunt mai puțin importante decât interesele sale personale".

Într-o ședință de guvern desfășurată la 2 august, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, ca urmare a unor declarații ofensatoare făcute la adresa acestei țări și a autorităților moldovene, după ce România a interzis avionului de pasageri în care se afla oficialul rus să survoleze spațiul aerian românesc pentru a ajunge în Republica Moldova.

Rogozin, emisar al președintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, urma să participe împreună cu președintele prorus al Repubicii Moldova, Igor Dodon, la ceremoniile organizate la Tighina de regimul separatist de la Tiraspol cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începerea misiunii de menținere a păcii pe Nistru, eveniment criticat de guvernul și de parlamentul Republicii Moldova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ