Risc uriaş de conflict interetnic la Valea Uzului

| 06 iun, 13:28

Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului va fi joi, 6 iunie, centrul manifestaţiilor dedicate Zilei Eroilor. Asociaţiile civice din Bacău s-au mobilizat pentru a depune coroane după-amiază, în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Harghita face apel ca maghiarii să facă „un lanţ de viaţă” la aceeaşi oră cu acţiunile organizate de comunitatea română.

 

Importante forţe de ordine sunt masate la Valea Uzului, localitate componentă a comunei Sânmartin (Harghita) unde joi, 6 iunie, sunt anunţate manifestări comemorative dedicate eroilor.      „Jandarmii de la Gruparea Mobilă Bacău vor asigura şi măsuri de ordine şi de siguranţă publică la cimitirul internaţional de la Valea Uzului. Noi vom fi aici aproape toată ziua. Ca efective, vor fi în zonă peste 100 de jandarmi”, a precizat plutonierul Viorica-Alexandra Dănculea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bacău.     De câteva zile, prin intermediul reţelelor de socializare şi pe cale oficială, autorităţile din judeţele Harghita şi Bacău, precum şi asociaţii civice din ţară au programat acţiuni la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului. 

„Am vorbit cu preşedinţii a opt asociaţii civice care şi-au exprimat intenţia de a fi prezenţi la Valea Uzului pe 6 iunie, şi, din estimările lor, vor fi peste 1.000 de persoane, dacă vremea va fi frumoasă. Asta în afară de alţi cetăţeni care vor veni să comemoreze eroii români”, a declarat Constantin Toma, primarul oraşului Dărmăneşti (judeţul Bacău). Instituţia pe care o conduce organizează în aceeaşi zi mai multe manifestări comemorative în oraş de Ziua Eroilor. De la ora 16.00 este programată o deplasare la Valea Uzului, pentru ca, o oră mai târziu, la cimitir să fie depuse jerbe şi coroane.      Numai că, în acelaşi interval orar, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a lansat un apel, postat pe Facebook, scris în limba maghiară, prin care cere cetăţenilor să formeze la ora 16.00 „un lanţ de viaţă” în jurul cimitirului.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ