Iată perioadele în care NU trebuie să te operezi. Riscul de deces este mai mare

| 03 iun, 2014

Weekendul, după-amiaza, şi luna februarie sunt perioadele în care riscul de deces în urma unei intervenţii chirurgicale este mai înalt, potrivit unui studiu efectuat de cercetători din Berlin, care a fost prezentat la reuniunea anuală a Societăţii Europene de Anestezie, Euroanaesthesia 2014, relatează marţi cotidianul spaniol ABC.

Felix Kork şi Claudia Spies, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Libere şi de la Universitatea Humboldt din capitala germană, au făcut o analiză retrospectivă a pacienţilor operaţi între 2006 şi 2011 în clinicile din cele două campusuri şi, în continuare, au folosit datele pentru a elabora modele ciclice. În această primă analiză a datelor, au fost incluşi 218.758 de pacienţi.

A fost evidenţiată variabilitatea mortalităţii în spital de-a lungul zilei, în diferite zile ale săptămânii şi în luni diferite. Operaţiile efectuate după-amiaza au fost asociate cu un risc de deces cu 21% mai mare în comparaţie cu cele realizate în alte momente ale zilei.

Pe de altă parte, operaţiile efectuate la sfârşit de săptămână au prezentat un risc de deces cu 22% mai mare în comparaţie cu intervenţiile chirurgicale efectuate de luni până vineri. Februarie a fost luna cu cele mai mari riscuri pentru operaţii, peste 16% faţă de toate celelalte luni. 

Există mai mulţi factori care ar fi putut influenţa acest rezultat. De exemplu, s-ar putea ca atenţia medicilor să fi variat pe parcursul zilei, ca şi al săptămânii, cu valori diferite în zilele lucrătoare faţă de cele de weekend, potrivit autorilor studiului. 

'Deşi controlăm factorii de risc, incluzând chirurgia de urgenţă în studiul nostru, este posibil ca pacienţii trataţi după-amiaza şi în weekend să fi avut afecţiuni mai grave', adaugă autorii, care consideră că este nevoie de mai multe date pentru a formula concluzii cu privire la variaţia evoluţiei postoperatorii în funcţie de anotimp şi momente ale zilei

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ