Roșia Montană, un nou thriller politic de succes

Şeful SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat în fața Comisiei parlamentare de control că în controversa legată de Roşia Montană sunt implicate atât guverne străine, cât şi "entităţi", "mijloace de presă" sau cetăţeni străini care au făcut lobby pentru sau împotriva proiectului.

După declarațiile șefului SRI, George Maior, care a menționat în fața presei implicarea unor grupări extremiste și eco-anarhiste în protestele prelungite, șeful SIE este al doilea specialist care-l lasă descoperite declarațiile președintelui Traian Băsescu referitoare la caracterul ”curat” deci bun al manifestațiilor respective.

Cu greu am putea admite că șefii serviciilor românești de informații s-au pus de acord și doresc să-l compromită pe șeful statului în legătură cu acest subiect.Dar discrepanța este mult prea mare între cei care constată și cel care ar trebui să citească rezumatul acestor dări de seamă.

Dacă Traian Băsescu a vrut să fie ironic menționând în acest context caracterul ”curat” al protestului, ne vedem nevoiți să-l dezamăgim, în sensul că face dovada unui talent umoristic cât se poate de limitat și nepotrivit cu funcția pe care o ocupă. Dacă a mințit și a declarat public altceva decât îi semnalau serviciile, e grav și va trebui să dea explicații, probabil în fața Parlamentului.

Este posibil ca această problemă, coroborată cu recentele sale declarații belicoase pe tema denunțării pactului de coabitare cu premierul, să însemne continuarea discuțiilor în contradictoriu cu Parlamentul, exact de acolo de unde au fost lăsate anul trecut. Diferența notabilă fiind, evident, aceea că acum președintele va fi nevoit să înfrunte un legislativ mult mai consolidat.

Anul trecut se agita cumva aiuristic securea războiului și se amintea la modul naiv posibilitatea ca președintele să fie acuzat de înaltă trădare. Dar conjunctura revine și aceasta este cu atât mai remarcabilă cu cât pretextul pentru o asemenea acuză este oferit de această dată chiar de către președinte. Posibilitatea ca agenturi străine să fie implicate în manifestații de o asemenea amploare pe teritoriul României și în timp ce șefii serviciilor trag semnale de alarmă la unison, președintele Traian Băsescu să declare senin că totul e bine, deschide o nouă perspectivă îngrijorătoare asupra finalului carierei sale politice.

Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu va mai identifica resursele de aplomb sau nonșalanță necesare pentru a declara și de această dată că a greșit sau a glumit. La rândul lor, românii ar putea să se gândească mai serios dacă nu cumva și ei au greșit lăsând toate pârghiile de control din zona informațiilor și securității în seama unei singure persoane.

Până atunci însă, marea majoritate a cetățenilor își vor bate cu siguranță capul cu acest nou mister autohton: cine se face că plouă în cazul Roșia Montană, de ce nu se pune de acord președintele cu serviciile, ce se întâmplă cu protestatarii, cine plăteşte mişcarea şi cu ce scop?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ