Robert Cazanciuc: evaluarea pozitivă a României în MCV nu înseamnă blat între Guvern şi CE

| 13 iun, 2013

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că o evaluare pozitivă pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu înseamnă că este ''un blat'' între Guvernul Ponta şi Comisia Europeană. Precizarea ministrului vine după ce fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu spunea că se teme de ''un blat'' pe MCV între Guvernul Ponta şi Comisia Europeană.

"Eu l-am invitat pe domnul Predoiu la Ministerul Justiţiei. (...) Voi invita toţi foştii miniştri de Justiţie pentru a avea dialog pe ce înseamnă justiţie. Nu avem absolut nimic de ascuns şi orice voce, cu atât mai mult a unui ministru, trebuie ascultată. Dar aş fi atent la termenii folosiţi atunci când un fost ministru al Justiţiei se exprimă în mod public. Aş prefera ca, înainte să iasă public cu un anumit punct de vedere, să avem un dialog. (...) Faptul că avem o evaluare pozitivă nu înseamnă că este un blat. Putem să spunem că avem progrese marcate ca atare de experţii Comisiei. Nu trebuie să ne fie teamă de progrese, nu cred că domnului Predoiu îi este teamă de progrese întâmplate în momentul de faţă şi marcate ca atare de experţii Comisiei", a declarat ministrul de Justiţiei Robert Cazanciuc, la o emisiune televizată.

"Nu putem decât să fim bucuroşi că sunt pozitive şi să aşteptăm o evaluare, printr-un raport, pozitivă, la sfârşitul anului. Discutăm de un pas care a fost marcat pozitiv, din punctul nostru de vedere, şi domnul Predoiu poate să contribuie, prin dialogul cu ministerul, şi la alţi paşi pozitivi de aici încolo", a spus ministrul despre cea mai recentă vizită a experţilor din cadrul MCV.

Despre discuţiile cu delegaţia CE de la sfâşitul lunii mai, el a precizat că a avut un dialog destul de deschis şi onest.

"Eu cred că dacă avem permanent un dialog onest cu partenerii noştri europeni putem să stăm în jurul unei mese fără să ne fie teamă. Şi dincolo de angajamentele concrete pe care noi ni le-am asumat prin acest mecanism, cred că ceea ce avem de făcut este să construim un mecanism de încredere reciprocă, să punem accent pe aspectul de cooperare al MCV. Noi putem să punctăm, putem să bifăm, putem să raportăm lucruri ca fiind îndeplinite, dar dacă nu reuşim să şi convingem partenerii că ceea ce am pus pe masă se întâmplă cu adevărat, întotdeauna o să avem o problemă", a arătat Cazanciuc.

Referitor la legătura între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen, Cazanciuc a subliniat că această intrare în zona liberă este o decizie politică şi orice raport bun poate să contribuie la o decizie corectă pentru România.

"Noi spunem că suntem pregătiţi tehnic pentru aderarea la Spaţiul Schengen.(...) Nu trebuie să pornim de la premisa că are cineva ceva împotriva noastră, că cineva vrea să ne blocheze cu orice preţ. Cred că acest lucru nu se mai pune în cadrul Uniunii, ci pur şi simplu, fiind în acest proces, trebuie să convingem că (...) este în beneficiul tuturor să intre România în Spaţiul Schengen", a susţinut Cazanciuc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ