Români, fiţi spartani!

| 23 oct, 2013

Toată suflarea fotbalistică a strigat - să vină Grecia! Tragerea la sorţi de la Zurich ne-a dat emoţii doar pentru câteva minute. Portugalia a ieşit prima din urnă urmată imediat de Suedia. Am scăpat de lusitani, de Cristiano Ronaldo. A urmat Ucraina pe care Mircea Lucescu ne-a descris-o ca un balaur cu şapte capete, desigur exagerează, au ghinion … vor întâlni Franţa.

Stăm mult mai relaxaţi, totul decurge precum am visat. Al treilea cap de serie Grecia, primul meci acasă împotriva… bineînțeles a României. Norocul proverbial al selecţionerului Piţurcă încă funcţionează, teoretic avem de trecut de cel mai uşor adversar.

Dincolo de hazard, avem argumente fotbalistice ca să fim optimişti? Sunt două curente;  componenţii Generaţiei de Aur şi majoritatea suporterilor spun răspicat ca este o şansă unică, dacă nici pe greci nu-i păcălim… Scepticii sunt reprezentaţi de Dumitru Dragomir şi Victor Piţurcă. La selecţioner atitudinea cred că ţine de o anumită strategie prin care vrea să frâneze entuziasmul general de care tinerii noştrii jucători se pot contamina. În realitate, tehnicianul a declanşat operaţiunea - români, fiţi spartani! în niciun caz troieni.

Piţurcă este conştient de experienţa bătrânilor eleni, echipa cu cea mai ridicată medie de vârstă din preliminarii, peste 29 de ani. Grecia nu şi-a schimbat jocul în ultimii zece ani, o prestaţie care nu de puţine ori şi-a atras critici dure. O partitură care vizează exclusiv antijocul, o apărare ermetică conjugată cu un pragmatism în atac, ridicat la rangul de artă. Din acest punct de vedere formaţia pregătită de spaniolul Fernando Santos se aseamănă cu legendarul Internaţionale a lui Helenio Herrera, o echipă care primeşte foarte greu gol, doar patru în actualele preliminare, dar care câştigă invariabil cu 1-0. Aceeaşi tactică au adoptat-o şi în 2004 când au câştigat nesperat Campionatul European, între timp însă au trecut aproape zece peste vedetele Karagounis, Katsouranis sau Salpingidis.

Atuurile tricolorilor sunt tinereţea, o foame mai mare de rezultate, de a ajunge în Brazilia  spunea Ciprian Marica şi îi dau dreptate (grecii au participat la ultimul Mondial în 2010, noi în 1998), un palmares pozitiv în disputele directe şi aş îndrăzni să spun că avem jucători superiori, mai tehnici, mai iuţi, mai talentaţi.

România are 17 victorii, Grecia doar cinci, opt întâlniri s-au terminat nedecis - golaveraj 67 - 31, însă important este că în partidele oficiale nu am pierdut niciun meci. Teoria că elenii sunt puternici adunând 25 de puncte în faza grupelor şi noi doar 19, nu stă în picioare. Tricolorii s-au calificat dintr-o grupă complicată cu Olanda, Turcia şi Ungaria, în timp ce Grecia a avut un singur adversar dificil Bosnia, echipă pe care noi am dominat-o net în campania precedentă.

Acestea sunt coordonatele înaintea primei întâlniri care va avea loc la Atena, pe 15 noiembrie. Victor Piţurcă a început să pregătească temeinic dubla cu grecii, tehnicianul a obţinut de la LPF amânarea etapei a 15-a, care ar fi trebuit să se dispute între 8 şi 11 noiembrie. Cu siguranţă, Piţurcă va merge cu câteva “cadouri” pe Olimpicul Spyros Louis. Se zvoneşte că Adrian Mutu va reveni în lotul României. Deşi certat cu vedeta lui Ajaccio, antrenorul a lăsat portiţa deschisă şi bine a făcut, doar şi pentru 15-20 de minute Mutu poate face diferenţa la baraj. Despre Rio mai avem timp să discutăm…

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ