România a avut a doua inflație negativă din UE, în decembrie 2015

| 19 ian, 12:31

România a consemnat, în luna decembrie a anului trecut, a doua inflație negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 0,7%, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit sursei citate, atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană rata anuală a inflației a urcat până la 0,2% în decembrie, de la 0,1% în noiembrie. Un număr de 12 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind Bulgaria (minus 0,9%) șiRomânia (minus 0,7%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Belgia (1,4%), Malta (1,2%) și Austria (minus 1,1%).

Comparativ cu luna noiembrie 2015, rata anuală a inflației a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în trei țări și a crescut în 15 state.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenele (cu o creștere 0,10 puncte procentuale), urmate de legume și țigări (ambele cu o creștere de 0,06 puncte procentuale). Cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,40 puncte procentuale) și a combustibilului pentru încălzire (minus 0,19 puncte procentuale).

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriul negativ, în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ