INS: Managerii estimează în următoarele trei luni o relativă stabilitate în industrie şi servicii, dar scădere în construcţii

| 28 ian, 11:40

Industria prelucrătoare şi sectorul de servicii vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate în următoarea perioadă, în timp ce în sectorul construcţiilor şi al comerţului cu amănuntul se va semnala o scădere a activităţii, conform opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale, chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform rezultatelor cercetării, publicate joi de INS, în cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +57%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -40%). 

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare. 

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2016, în activitatea de construcţii se va înregistra în perioada menţionată o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -21%). Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează scădere moderată a acestora (sold conjunctural -6%). 

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere moderată (sold conjunctural -15%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scăderea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -16%). 

Conform estimărilor din luna ianuarie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

În opina managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -3%).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ