România a avut, în ianuarie, a doua inflaţie negativă din Uniunea Europeană

| 25 feb, 13:44

România a consemnat, în luna ianaurie, a doua inflaţie negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 1,5%, dublă faţă de cea de minus 0,7% înregistrată în luna decembrie 2015, arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit sursei citate, în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 0,2%, în timp ce în zona euro a urcat până la 0,3% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie. Un număr de 10 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflaţiei, pe primele locuri fiind Polonia (minus 1,7%) şi România (minus 1,5%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Belgia (1,8%), Austria (1,4%) şi Suedia (1,3%). 

Comparativ cu luna decembrie 2015, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 12 state membre, printre care se numără şi România, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în 14 state. 

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii preţurilor l-au avut restaurantele şi cafenelele (cu o creştere 0,10 puncte procentuale), urmate de ţigări şi fructe (ambele cu o creştere de 0,06 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,28 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,18 puncte procentuale) şi a gazelor naturale (minus 0,11 puncte procentuale). 

Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%. Însă, inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ. 

În ceea ce priveşte România, datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că indicele preţurilor de consum a fost de -2,1% în luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015. 

Cu toate acestea, BNR a modificat la 1,4% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, de 1,1%. De asemenea, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat recent că se aşteaptă la o înăsprire a politicii monetare mai devreme decât s-a preconizat anterior, în condiţiile în care inflaţia a revenit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ