România a fost condamnată de CEDO în 70 de cazuri pentru încălcarea drepturilor omului

| 03 ian, 15:19

Anul trecut, ţara noastră a fost condamnată de CEDO în 70 de cazuri pentru încălcarea drepturilor omului. În aproape 40% dintre acestea, condamnările judecătorilor de la Strasbourg au fost decise din cauza condiţiilor din penitenciare.

Încălcarea dreptului la un proces corect este o altă cauză pentru care România a pierdut procese la Curtea Europeană.

Mii de plângeri împotriva statului român ajung anual la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Chiar dacă o mare parte a acestora sunt respinse, sute de reclamaţii sunt judecate.

Anul trecut, CEDO a condamnat ţara noastră în nu mai puţin de 70 de cazuri. Acum, statul trebuie să le plătească daune de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Faţă de anii anteriori suma este mai mică. Asta pentru că dosarele mai vechi au fost soluţionate, dar şi pentru că legislaţia CEDO a fost schimbată şi au fost înăsprite condiţiile de admitere a contestaţiilor.

O mare parte din condamnări au venit pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil. Iar aici cauza cea mai des întâlnită este durata prea mare a proceselor. Cele mai multe condamnări însă, aproximativ 40% dintre cazuri, ţin de condiţiile din penitenciare.

Pentru supraaglomerarea deţinuţilor în închisori, România plăteşte anual sute de mii de euro în urma condamnărilor la CEDO. În ţara noastră ajung în spatele gratiilor peste 30.000 de persoane, asta în condiţiile în care este spaţiu doar pentru 20.000 în cele 44 de penitenciare.

Statul caută soluţii, iar autorităţile încearcă să atragă fonduri de la Uniunea Europeană. Asta pentru că bugetul administrației penitenciarelor este insuficient când vine vorba de construirea unor noi închisori.

Potrivit normelor internaţionale, fiecare deţinut are dreptul la un spaţiu de cel puţin 4 metri pătraţi. Judecătorii au constatat însă că doi condamnaţi împart acelaşi pat, în celulele neîncălzite.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ