România a fost una dintre țările UE cu cea mai scăzută rată anuală a inflației, în iulie

| 18 aug, 13:37

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană (UE) a rămas stabilă în luna iulie, comparativ cu luna iunie, la 1,5%, cele mai mici rate anuale fiind înregistrate în Irlanda (minus 0,2%), Cipru (minus 0,1%), Bulgaria și Finlanda, ambele cu o inflație anuală de 0,6%, Franța, 0,8%, și România, 0,9%, arată datele publicate, joi, de Eurostat.

Comparativ cu situația din luna iunie 2017, rata anuală a inflației a scăzut în patru state membre, a rămas stabilă în opt țări și a crescut în 16 țări membre, inclusiv în România, de la 0,7% în luna iunie, la 0,9% în luna iulie.

În zona euro, rata anuală a inflației a rămas stabilă în luna iulie la 1,3%. Cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor în zona euro l-au avut serviciile de cazare (0,10 puncte procentuale), pachetele turistice (0,06 puncte procentuale) și transportul aerian (0,05 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit de la serviciile de telecomunicații (minus 0,11 puncte procentuale), legume (minus 0,05 puncte procentuale) și fructe (minus 0,04 puncte procentuale).

În ceea ce privește România, datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației a fost de 1,4% în iulie, în creștere comparativ cu 0,85% în luna anterioară.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru sfârșitul primului semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,5%.

Potrivit BNR, reintrarea ratei anuale a inflației IPC (Indicii Prețurilor de Consum) în intervalul țintei este anticipată a avea loc în trimestrul III din 2017.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ