România a înregistrat, în iulie, a doua mare rată anuală a inflaţiei din UE

| 16 aug, 2013

România a înregistrat în luna iulie a doua mare rată anuală a inflaţiei din UE (3,4%), fiind devansată doar de Estonia (3,9%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat). În plus, România, se situează pe primul loc în UE atunci când este vorba despre creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni, cu un avans de 4,5%.

În zona euro, în luna iulie 2013 rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 1,6%, în timp ce în UE inflaţia anuală a rămas stabilă la 1,7%. Comparativ cu luna iunie 2013 inflaţia a scăzut în 17 state membre (inclusiv în România), a rămas stabilă în două state şi a crescut în alte nouă state membre. Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Grecia (minus 0,5%), Bulgaria (0,0%) şi Danemarca (0,4%).

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum au scăzut cu 0,34% în luna iulie 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni. Preţurile de consum nu au mai scăzut din iunie 2012, când au consemnat o diminuare de 0,04% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei nu a mai fost la un nivel atât de scăzut din august 2012, când s-a situat la 3,88%.

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, cu 0,4% proiecţia inflaţiei de bază CORE2 ajustat, la 1,8%, pentru finalul trimestrului al treilea din 2013, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei. Pentru finele lui 2013, BNR prognozează o inflaţie de bază tot de 1,8%, estimarea fiind revizuită în jos cu 0,3%

Tag-uri: Eurostat, inflatie
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ