România a pierdut procesul cu fraţii Micula. Statul trebuie să le dea 250 de milioane de dolari

| 13 dec, 2013

Statul român a pierdut procesul cu fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii grupului de firme European Drinks, intentat la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială.

Statul român a pierdut procesul de arbitraj cu grupul de firme European Drinks, al oamenilor de afaceri Ioan şi Viorel Micula, intentat acum 8 ani, şi trebuie să plătească celor doi oameni de afaceri daune de circa 250 de milioane de dolari.

"Viorel Micula a spus că grupul de firme a investit peste 2 miliarde de euro în România şi vrea să continue investiţiile, după această decizie a tribunalului arbitral. “Din câte ştim noi, sentinţa este cam definitivă. Acum mingea este în terneul statului. Tot ce vrem noi este să păstrăm locurile de muncă. Suntem cel mai mare investitor suedez în România, am investit peste 2 miliarde de euro, vrem să continuăm investiţiile”, spune Viorel Micula. Întrebat dacă va dori de la stat banii cash, sau ar accepta şi altceva în contrapartidă, Micula s-a eschivat de la un răspuns direct. „Repet, tot ce vrem e să continuăm investiţiile, să păstrăm locurile de muncă şi să creăm unele noi”, a precizat acesta pentru ECONOMICA.NET.

Este primul proces pe care România îl pierde la Curtea de Arbitraj Internaţional (ICSID). Decizia finală nu a fost încă publicată pe site-ul ICSID, dar a apărut pe site-ul specializat avocatie.ro. care citează IA Reporter, un site specializat pe protecţia investitorilor în faţa Guvernelor.

Statul român se vede acum obligat să plătească daune pentru că, acum opt ani, a anulat facilităţile fiscale acordate grupului de firme European Drinks, căreia i se cuveneau pentru că a investit într-o zonă defavorizată. European Drinks era, la acea vreme, cel mai mare grup românesc din industria alimentară, iar investiţiile au fost concentrate în judeţul Bihor, unde grupul a deschis mai multe fabrici de procesare.

Facilităţile au fost acordate pentru 10 ani, dar după cinci ani au fost retrase.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula sunt însă şi cetăţeni suedezi (au emigrat în timpul perioadei comuniste, dupa care s-au întors dar şi-au păstrat cetăţenia acordată de statul scandinav) şi, în această calitate au dat în judecată statul român la ICSID, pentru că România şi Suedia au un tratat bilateral de protejare a investiţiilor.

Alături de firma internaţională  Freshfields Bruckhaus Deringer, statul român a fost reprezentat de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Solicitaţi pentru un punct de vedere, cei de la NNDKP au spus că "din raţiuni de confidenţialitate nu pot furniza un răspuns pe această temă".

Citiţi în continuare  povestea fraţilor Micula

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ