România este, alături de Bulgaria şi Ungaria, ţara cel mai puţin democratică din UE

| 26 sep, 2013

Un studiu recent realizat de organizaţia britanică Demos arată că România este, alături de Bulgaria şi Ungaria, ţara cel mai puţin democratică din Uniunea Europeană.

Raportul, citat de EUobserver, notează de asemenea că Grecia şi Italia suferă din cauza „corupţiei endemice”, critică Franţa pentru limitarea libertăţii religioase şi adaugă că islamofobia este în creştere pe continent.

Demos consideră că situaţia din Bulgaria şi România din punct de vedere al democraţiei nu reprezintă o surpriză, „dată fiind istoria acestor ţări”.

În schimb, Ungaria şi Grecia sunt cele mai recente ţări care înregistrează un declin al practicilor democratice.

„Grecia continuă să sufere din cauza şomajului ridicat, a corupţiei, a nesiguranţei sociale şi a ascensiunii extremismului”, notează studiul, citat de Wall Street Journal.

De altfel, Demos susţine că trendul antidemocratic de pe continent este cauzat, printre altele, de puternica criza financiară şi consideră că UE trebuie să-şi asume rolul de paznic al democraţiei şi să nu se vadă doar ca un bloc economic.

Studiul mai notează de asemenea cinci aspecte care au dus la erodarea democraţiei: o pierdere a încrederii în politica tradiţională, înflorirea corupţiei, mai ales în Grecia, considerat cel mai corupt stat din UE, problemele legate de justiţie, o lipsă a libertăţii presei, cu Ungaria lider din acest punct de vedere, şi problema minorităţilor, în special cea a romilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ