România ia astăzi bani europeni într-o zi cât lua în trecut într-un an

| 23 feb, 2014

Criza politică din Ucraina a dat prilejul unor cântăreţi de la curtea Cotrocenilor să atace puterea într-o zonă greu accesibilă graţie performanţelor obţinute - economia. În încercarea disperată de a denigra cabinetul USL s-a născut o nouă gogoriţă - România calcă pe urmele vecinilor de la nord din cauza viziunii externe, o politică opusă Uniunii Europene şamd.

Între timp “izolarea” în care “ne-a târât” actuala guvernare a înregistrat un record absolut în istoria absorbţiei de fonduri structurale şi de coeziune. Joi, ţara noastră a încasat 830 de milioane de euro de la Comisia Europeană, mai mult decât a încasat România într-un an, dacă ne raportăm la 2009, 2010 şi 2011. De la începutul anului Comisia a rambursat Bucureştiului peste 900 de milioane de euro, în ceea ce priveşte rata de absorbţie aceasta se situează aproximativ la 35%, iar valoarea totală a sumelor solicitate Bruxelles-ului se apropie de 6,5 miliarde de euro.

Suma a fost defalcată astfel - peste 500 milioane euro au fost atrase prin Programul Operaţional Sectorial Transport, urmat de Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice cu 180 milioane, Programul Operaţional Sectorial Mediu - 124 milioane şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică - 20 milioane euro. Indubitabil putem vorbi de un succes economic, dar şi de imagine al Guvernului Ponta, fondurile înghiţite fiind obţinute prin programe blocate în timpul guvernărilor Boc - MRU. POS Transporturi de exemplu a fost presuspendat de UE din cauza contractelor frauduloase încheiate de PDL cu “regele asflatului” Nelu Iordache. Situaţie similară şi la POS Mediu, deblocat la sfârşitul anului 2012, după ce CE a constat mai multe nereguli între 2009-2011. Ce să mai zicem de situaţia de la POSCCE unde la momentul preluării guvernării USL au fost găsite 5.000 de proiecte sigilate, nedeschise; programul a fost pus în funcţiune în luna mai a anului trecut.

Diagrama evoluţiei absorbţiei de fonduri europene este puternic dezechilibrată între anii 2009-2011, când am încasat 140 milioane euro, 220 milioane, respectiv 700 milioane şi 2012-2013 cu 1.130 milioane euro şi 2.900 milioane la finele anului trecut. Vectorii principali care au creat factorul prielnic dezvoltării finanţării UE l-au reprezentat deblocarea programelor sistate şi înfiinţarea ministerului dedicat fondurilor europene. În acest fel gradul de absorbţie a banilor comunitari a crescut de cinci ori în ultimii doi ani, de la 7% la 35%.

Ce ne rezervă 2014? Creşterea impresionantă din mai 2012 şi până astăzi arată că se poate. Pentru perioada următorilor ani creşterea ratei de absorbţie este o condiţie esenţială pentru România, nu numai pentru stimularea economiei, dar şi pentru încadrarea în ţinta de deficit - indicatori decisivi pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la zona euro. În 2013 ţară noastră a atins toate ţintele acestui obiectiv - rata inflaţiei, rata dobânzii la obligaţiuni, stabilitatea cursului de schimb, un deficit bugetar sub 3 procente   din PIB şi o datorie publică sub 60% din PIB. Pentru prima dată de la aderare suntem în grafic în ceea ce priveşte convergenţa reală la moneda unică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ