România, în discuțiile pentru un nou sistem antirachetă

| 24 mai, 08:45

Romania a discutat cu dezvoltatorii unui nou sistem de aparare anti-aerian si anti-rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, realizat de SUA în colaborare cu Germania si Italia şi care a fost gandit sa înlocuiasca sistemul de rachete Patriot.

Denumit MEADS, sistemul este unul modular, oferă o protecţie pe 360 de grade şi poate contracara mai multe ţinte simultan, iar autoritatile de la Berlin l-au ales deja să intre în dotarea forţelor germane. Sistemul este complet mobil, montat pe camioane speciale şi e format din două tipuri de radare, lansatoarele de rachete si de unităţi de tip "Battle Manager" - care integrează toate datele provenite de la senzori şi care controleaza rachetele lansate.

Ca interceptori, sistemul foloseste rachete de tipul PAC-3 MSE. În acelaşi timp, Polonia si Turcia s-au aratat interesate de achiziţionarea sistemului, iar alte state din centrul şi estul Europei, printre care şi Romania, au demarat discuţii şi ar putea integra anumite elemente din sistem care să colaboreze între ele. Spre deosebire de actualul sistem antiracheta de la Deveselu - Aegis Ashore, gândit pentru rachete balistice şi contracararea lor în afara atmosferei - sistemul MEADS ofera protecţie faţă de rachetele balistice şi de croazieră, aeronavele şi dronele din interiorul atmosferei ce pot fi o ameninţare. Spre exemplu, Romania dispune de radare compatibile pentru integrarea intr-un astfel de sistem. Vorbim despre cele două radare militare ultraperformante de tip TPS-77 mobile, achizţionate de la Lockheed Martin chiar la începutul acestui an. "România se poate folosi de sistem prin arhitectura comună a statelor NATO. Ca exemplu, dacă achizitionează şi operaţionalizeaza o unitate de tip Battle Manager, ea poate fi folosită în comun cu restul echipamentelor sale de tip SHORAD - Short Range Air Defense si VSHORAD - Very Short Range Air Defense - şi, în acelaşi timp, poate fi interconectată cu restul sistemelor NATO. Dacă o ţară nu îşi poate permite să achizitioneze tot sistemul - şi sunt multe ţări care nu au astfel de bugete - pot fi cumpărate doar anumite componente ale sistemului. Alte ţări care au alte elemente - dacă va fi nevoie - le pot mobiliza rapid în ajutor", a mai explicat Kee. Germania a decis déjà ca va achizitiona sistemul antiracheta şi va cheltui câteva miliarde de euro, iar pe lângă ţările central şi est-europene care tatonează terenul, de system s-a mai arătat foarte interesată şi Turcia, mai scrieHotnews.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ