România nu intră în Schengen. Austria a votat împotrivă, Olanda a votat împotriva Bulgariei

| 08 dec, 21:26

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi-a exprimat dezamăgirea, joi, după Consiliul JAI care a respins accederea României şi Bulgariei la Schengen, şi le-a transmis un mesaj cetăţenilor acestor ţări: Meritaţi să fiţi membri, meritaţi să fiţi în Schengen.

 

Comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson le-a transmis românilor că le împărtăşeşte dezamăgirea şi i-a asigurat că în Consiliul JAI s-au bucurat de un sprijin puternic.
Ea a spus că rolul Comisiei Europene este să fie optimistă şi a promis că va face din aderarea României şi Bulgariei la Schengen „prioritatea mandatului” său. Mandatul Comisiei Europene se încheie însă în 2024.
Pe de altă parte, oficialul european a explicat că nu s-a discutat despre o disociere a candidaturii României la Schengen de cea a Bulgariei, explicând că procedura a făcut să fie supuse la vot separat candidatura Croaţiei şi candidaturile României şi Bulgariei.
De problema aderării lor la Schengen se va ocupa acum preşedinţia suedeză a Consiliului UE, care începe la 1 martie 2023, comisarul declarându-şi scepticismul că această temă ar putea fi dusă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare.
La rândul său, ministrul ceh de interne, Vít Rakušan, le-a mulţumit României şi Bulgariei pentru tot ce au făcut pentru Schengen.
Ambiii oficiali europeni au felicitat Croaţia, care devine de la 1 ianuarie 2023 nou membru Schengen, şi i-au urat bine a venit!
ŞTIREA INIŢIALĂ - Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună, au declarat surse politice de la Bruxelles pentru News,ro. S-a înregistrat unanimitate pentru acceptarea Croaţiei.
Conform surselor citate, Austria şi-a menţinut decizia de a vota împpotriva admiterii României în spaţiul Schengen.
Olanda, care s-a exprimat în favoarea includerii României în Schengen, a votat împotriva Bulgariei, aşa cum de altfel anunţase.
Votul ”împotrivă” al Olandei a venit ca urmare a faptului că România şi Bulgaria sunt la pachet. Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării  Bulgariei.
Croaţia a fost singurul stat acceptat, ca urmare a unanimităţii înregistrate la nivelul JAI.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ