România plăteşte avansul la avioanele F-16 cu banii din frecvenţele de Internet 4G

| 20 iun, 2013

Prima tranşă de 97 de milioane de euro din contractul de achiziţie a celor 12 avioane F-16 de la Forţele Aeriene din Portugalia a fost aprobată de guvern. Banii vor proveni din sumele încasate de Autoritatea Naţională pentru Administraţie şi Reglementare în Comunicaţii pentru vînzarea frecvenţelor radios folosite de companiile de comunicaţii pentru Internetul de mare viteză 4G, folosite până de curând de Armată.

Ministerul Apărării va depune miercurea viitoare, în plenul Parlamentului, un proiect de lege privind achiziţia de avioane multirol, care va include şi graficul de plăţi către partea portugheză, precum şi detaliile tehnice ale contractului, au declarat surse oficiale, pentru gândul. Rolul ordonanţei de urgenţă a Guvernului, emisă astăzi, a fost doar să asigure banii pentru prima tranşă către Portugalia.

Costul total al contractului de achiziţie de avioane F-16 upgradate la modelul Block 40 va fi de 628 de milioane de euro, bani care vor fi plătiţi în tranşe eşalonate pe 5 ani, începând din 2013, a explicat generalul Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării şi cel care a demarat negocierile cu Portugalia, în 2012. Astfel, ministrul Apărării Mircea Duşa a reuşit să se încadreze în banii estimaţi anul trecut pentru acest contract – aproximativ 670 de milioane de euro.

„În suma respectivă intră şi pachetul logistic, şi instruirea piloţilor, pregătirea echipamentelor de zbor şi piesele de schimb. Banii vor fi suportaţi de bugetul Apărării, care va fi suplimentat cu 0,3% pe an, aşa cum s-a aprobat în CSAT”, a mai explicat Dobriţoiu pentru gândul.

Primele avioane F-16 portugheze vor ajunge în România în 2015, livrarea urmând să se încheie în 2017.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ