România, singura ţară din UE unde consumatorii de energie pot schimba furnizorul chiar dacă au datorii

| 10 noi, 2014

România este singura ţară din Uniunea Europeană unde legea le permite consumatorilor de energie electrică să îşi schimbe furnizorul chiar dacă nu au achitat toate facturile, a declarat, luni, directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, într-o conferinţă pe teme de concurenţă.

'Suntem singura ţară din UE care introdus posibilitatea ca un client să-şi schimbe furnizorul de energie fără a avea obligaţia de a-şi plăti facturile', a spus ea. 

Potrivit acesteia, se poate ajunge la situaţia în care un client îşi poate schimba furnizorul de 10 - 12 ori pe an, fără să plătească niciunei companii de utilităţi.

'De exemplu, CFR are acum posibilitatea să-şi schimbe furnizorul chiar şi de 10 - 12 ori pe an, fără obligaţia de a plăti ultima factură. Nici furnizorii nu au interes să-şi piardă clienţii, dar nici nu-i vor tolera pe cei care nu-şi plătesc facturile, deci, practic, fură curentul electric', a susţinut Vlăsceanu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, prezent la acelaşi eveniment, a susţinut că furnizorii de energie trebuie să-şi recupereze creanţele la fel ca în orice altă industrie, apelând la instanţe.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis, în luna octombrie, un ordin prin care orice consumator poate să-şi schimbe furnizorul de electricitate chiar dacă nu şi-a achitat toate facturile către vechiul furnizor.

În replică, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a criticat această măsură, susţinând că vor exista efecte nedorite asupra activităţii furnizorilor şi asupra întregii pieţe de electricitate. Reprezentanţii furnizorilor au mai spus că impunerea de către furnizori a unor garanţii financiare măreşte costurile, iar pentru unii consumatori acest lucru este chiar foarte greu de constituit.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, la finele lunii octombrie, pentru AGERPRES, că posibilitatea ca utilizatorii finali să-şi schimbe furnizorul înainte de a plăti toate facturile este o măsură care nu contravine legislaţiei din domeniul concurenţei, întrucât facilitează competiţia dintre furnizori.

''Considerăm că este o idee bună. Din punct de vedere concurenţial, această schimbare aduce beneficii pieţei, întrucât facilitează competiţia între jucătorii din piaţă. De ce trebuie să achiţi toate datoriile pentru a te muta la alt furnizor de electricitate, din moment ce în nicio altă industrie nu se întâmplă aşa ceva? De exemplu, dacă ai datorii la o bancă, nimeni nu te împiedică să iei un credit de la altă bancă, ci e problema acelei bănci dacă îţi acordă sau nu împrumutul şi în ce condiţii'', a arătat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, datoriile către furnizorii de energie se execută ca orice datorie. 

Totodată, un document de discuţie elaborat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) precizează că clienţii rău-platnici de energie electrică şi alte categorii de consumatori vor fi obligaţi să depună garanţii financiare la furnizorii de electricitate pentru a primi acest serviciu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ