România trebuie să trimită CE facturi de 6,5 miliarde de euro pentru fondurile UE

| 14 mai, 2013

Comisia Europeană (CE) va pregăti în luna mai o propunere de soluţie pentru aplicarea regulii n+3 în cazul României şi Slovaciei, pe care o va transmite Consiliului UE şi Parlamentului European, potrivit ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

Ministrul a precizat că România va trebui să facă în acest an tot posibilul pentru a evita dezangajarea automată de fonduri, trimiţând CE facturi pentru fonduri UE totale de 6,5 miliarde de euro. "Pe de altă parte ar fi foarte util dacă acea regulă n+3 mult discutată la Consiliul European din februarie se va şi aplica pentru România şi Slovacia ceea ce va face ca acest "zid" să fie mult diminuat sau chiar să dispară", a spus ministrul Teodorovici, citat de Agerpres.

Eugen Teodorovici a declarat că există o propunere de soluţie la care a ajuns Comisia Europeană, respectiv aplicarea regulii n+3.  "În luna mai CE va pregăti acest document, va fi transmis Consiliului UE şi după aceea Parlamentului. Deci mai sunt două etape de parcurs, destul de importante, unde vor avea loc cu siguranţă discuţii destul de aprinse. Important este ca la finalul acestora să fie aplicată pentru România şi Slovacia regula n+3", a conchis ministrul fondurilor europene.

Conform regulii n+3/n+2, alocarea financiară pentru anul "n" trebuie să fie cheltuită şi certificată de către statele membre până în anul n+3/n+2 inclusiv. Sumele necheltuite se pierd, dar regula se aplică la nivelul programelor operaţionale, nu al proiectelor. România beneficiază de n+3 în perioada 2007-2010 şi de n+2 în perioada 2011-2013.

Concluziile Consiliului European din 7-8 februarie privind Cadrul Financiar Multianual menţionează că 'pentru România şi Slovacia Consiliul European invită CE să examineze soluţiile practice pentru a reduce riscul dezangajării automate a fondurilor din pachetul naţional perioada 2007-2013, inclusiv modificarea regulamentului 1083/2006' de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regional, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ