Românii, loviți de noi scumpiri. Inflația a explodat și în august

| 11 sep, 10:19

Rata anuală a inflaţiei a crescut în august la 5,1%, faţă de 4,6% în iulie. Inflaţia şi-a reluat trendul de creştere în august după doar numai o lună în care a fost consemnată o uşoară scădere.

Rata anuală a inflaţiei a crescut în august la 5,1%, faţă de 4,6% în iulie, după un avans de 4,1% al preţurilor la alimente, de 6,7% la produse nealimentare şi de 2,6% la servicii, a anunţat marţi Institutul National de Statistica.

În acest an, cea mai mare rată anuală a inflaţiei a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai mare nivel din februarie 2013, când a ajuns la 5,65%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%.

Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (septembrie 2017 – august 2018) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2016 – august 2017), calculată pe baza IPC, este 4,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,5%.

Inflaţia anuală a scăzut în iulie, la 4,6%, după ce staţionase la 5,4% în mai şi iunie.

Comparativ cu luna iulie, în august preţurile de consum au avansat cu 0,2%, cu un plus de 0,6% la mărfuri nealimentare, de 0,1% la servicii şi o uşoară scădere, de 0,1%, la alimente.

Se anunță noi scumpiri și în toamnă. Gazele naturale se vor scumpi cu 2 – 5%, de la 1 octombrie - avertismentul vine din partea experților care se așteaptă ca prețul să crescă în continuare și în iarnă, dar și în primăvara lui 2019.

Anul aceasta am asistat la nu mai puțin de trei scumpiri ale gazelor naturale pentru populaţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ