Românii nu investesc în educaţie, dar aruncă banii pe facturi de telefonie

| 30 aug, 09:33

O gospodărie din România investeşte cel mai puţin în educaţie, cheltuielile prioritare fiind cele pentru serviciile de telefonie şi utilităţi. În medie, o gospodărie cheltuie pentru educaţie doar 48 de lei, în timp ce pentru serviciile de telefonie sunt cheltuiţi 1.088 lei, se arată într-un studiu INS, conform Agerpres.

Potrivit datelor INS, o gospodărie a folosit, în medie, lunar, 4,05 lei pentru educaţie, iar pentru serviciile de telefonie, 90,71 lei. Pentru energia electrică a utilizat 94,06 lei, pentru gaze naturale  56 lei, energie termică 13,61 lei, apă, canal, salubritate  56,35 lei. În ceea ce priveşte serviciile de sănătate, într-o lună, o gospodărie a cheltuit, în medie, 26,26 lei, iar pentru tratamentul sanitar - veterinar al animalelor de casă - 0,46 lei.

Gospodăriile au scos din buzunare pentru serviciile culturale şi de recreere - 7,46 lei, pentru îngrijire personală - 13,89 lei, pentru servicii turistice - 13,71 lei, abonamente radio-tv - 23,95 lei, servicii de transport - 33,59 lei, jocuri de noroc - 0,45 lei.

Doar 30,2% dintre gospodăriile din România şi-au permis anul trecut, cu venitul net realizat, să îşi cumpere haine noi, iar 18,1% o săptămână de concediu, în afara casei, se arată în publicaţie.

Pe de altă parte, numai 16,1% dintre gospodăriile din România şi-au putut permite cărţi, ziare, reviste cu venitul total net lunar realizat.

În România, multe dintre gospodării se confruntă cu imposibilitatea de a-şi plăti la timp întreţinerea şi utilităţile.  Datele INS, arată că o treime dintre gospodării sunt restanţiere.

Un procent de 14,5% nu şi-au permis să plătească energia electrică. De asemenea, 6,4% nu şi-au putut plăti la timp abonamentul radio-TV, iar 6,2% - telefonul.

Doar 69,6% dintre gospodării pot face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat.

Pentru a putea face faţă cheltuielilor curente, 10,6% din gospodării au apelat la muncă suplimentară, 11,2% la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude, prieteni, 6,5% la împrumuturi de la rude, prieteni, alte persoane, 7,3% la economii.

Tag-uri: facturi, telefonie
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ