Românii speră la îmbogățire rapidă recurgând la metode alternative

| 13 dec, 19:00

România este una dintre țările cu cea mai rapidă dezvoltare a industriei jocurilor de noroc. Numărul agențiilor de pariuri sportive a crescut de 3,5 ori din 2014 până în 2019, ajungând la peste 13.500 în toată țara.

Dacă adunăm și punctele în care există doar aparate de „păcănele” și agențiile loto, numărul este de aproximativ 32.000. În același timp, operatorii online înregistrează tot mai mulți clienți. Nu vorbim numai despre pariuri sportive, ci și despre cazinouri. Potrivit Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Adicției, în România sunt în prezent peste un milion și jumătate de jucători la cazinou!

„Un popor care visează doar bani”

În acest context, cifra de afaceri a industriei este de ordinul miliardelor de euro, mai precis de 4 miliarde de euro în 2019. Autoritățile au dezvăluit că această industrie aduce anual peste 700 de milioane de euro la bugetul de stat, prin taxe și impozite.

„Casele de pariuri arată că suntem un popor care visează doar bani și care vrea să se îmbogățească rapid. Este o piață incredibil de mare, iar dacă nu ar exista profit, unitățile s-ar închide. Doar că ele se înmulțesc pe zi ce trece și produc din ce în ce mai mulți bani. Asta arată un singur lucru: avem nevoie de bani cât mai rapid și doar așa putem spera că vine norocul peste noi”, este explicația psihologilor. În acest sens este de amintit și că, în Italia, jocurile de noroc au avut o expansiune deosebită exact în timpul crizei economice din anul 2008 .

Investiții în promovare

 

Asociația Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România au o altă explicație pentru cifrele prezentate. Reprezentanții acestei asociații consideră că investițiile masive în publicitate făcute de casele de pariuri au influențat comportamentul de consum în acest sector. Casele de pariuri și cazinourile online au devenit sponsori ai celor mai importante competiții sportive, ai echipei naționale de fotbal a României, ai majorității formațiilor din Liga I. În același timp, au ales drept ambasadori figuri reprezentative ale fotbalului românesc, precum Marius Lăcătuș, Ilie Dumitrescu, Ionel Dănciulescu, Gheorghe Craioveanu ș.a. Și la capitolul oferte pariuri s-a plusat, pariorii chiar având de unde să aleagă atunci când alcătuiesc biletul.

Declarație:

„În ceea ce privește casele de pariuri, la cifra lor ar trebui să o adăugăm și pe aceea a caselor de amanet: ele merg mână în mână într-o societate săracă și în condiții de incertitudine” - Vintilă Mihăescu, sociolog.

Românii care speră să se îmbogățească rapid au această posibilitate prin intermediul jocurilor de noroc. În alte țări, legislația este foarte restrictivă, de la interzicerea totală a gamblingului, până la existența unui singur operator național.

Tot mai multe case de pariuri, tot mai puține cinematografe

„Consumatorul” de divertisment prin jocuri de noroc are speranța că poate da lovitura. Aceasta este o particularitate care contribuie la dezvoltarea fenomenului. De exemplu, un parior din Bacău a câștigat 300.000 de euro în anul 2018, la o casă de pariuri offline.

În paralel, alte forme de divertisment, precum mersul la cinematograf, au mai puțin adepți. În 1996, în România exista o singură casă de pariuri terestră, iar în 2001 erau 67, pentru ca în prezent cifra să fie cea prezentată mai sus. În 1990, erau 450 de cinematografe în toată țara. În prezent, sunt numai 90.

Potrivit Institutului Național de Statistică, la începutul anului 2019, în țara noastră erau înregistrate: 18.300 de biserici, 18.300 de cabinete stomatologice, 9.700 de farmacii, 4.600 de bănci și 760 de muzee.

Analizând datele de mai sus, s-ar poate spune că societatea românească nu merge în cea mai bună direcție, dar trebuie avut în vedere că pariurile sportive sau jocurile de cazino nu reprezintă ceva nociv, în măsura în care jucătorii alocă acestei activități doar banii pe care își permit să îi piardă, având un buget ca pentru oricare altă distracție.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ