Romeo Stavarache, achitat în dosarul 'Apartamentul'

| 19 apr, 17:48

Fostul primar al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost achitat miercuri de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul "Apartamentul", în care a fost judecat pentru tentativă de abuz în serviciu, după ce a fost acuzat de atribuirea ilegală a unui apartament.

Potrivit minutei deciziei penale, sentinţa magistraţilor de la Curtea de Apel Alba Iulia este definitivă. 

"În baza art. 396 alin. 5 Cod de Procedură Penală, art. 17 alin. 2, art. 16 alin. 1 lit. b Cod de Procedură Penală, achită pe inculpatul Stavarache Romeo, de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în forma tentativei, prev. de art. 20 Cod penal din 1969 rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu ref. la art. 248 Cod penal din 1969, cu aplic. art. 41 al. 2 Cod penal din 1969 şi art. 5 al. 1 Cod penal", se arată în minuta Curţii de Apel Alba Iulia. 

În acelaşi dosar, instanţa a admis apelurile formulate de inculpaţii Gheorghe Muntianu şi Gavril Pircu şi a dispus achitarea acestora. Astfel, Muntianu a fost achitat de infracţiunile de tentativă de abuz în serviciu, uz de fals şi conflict de interese, iar Pircu a fost achitat pentru tentativă de abuz în serviciu. 

În octombrie 2015, Romeo Stavarache a fost condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Bacău la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru acuzaţia de tentativă de abuz în serviciu stipulată într-un dosar privind alocarea ilegală de apartamente. 

Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Gheorghe Muntianu, acuzat de tentativă la abuz în serviciu, uz de fals şi conflict de interese. 

Totodată, Tribunalul Bacău l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe Gavril Pircu, director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul primăriei, învinuit de tentativă la abuz în serviciu. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii subliniau faptul că Gheorghe Muntianu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, repartizându-şi o locuinţă din fondul locativ de stat aflat în administrarea Consiliului Local Bacău, în vederea achiziţionării acesteia. 

Prin aceasta, funcţionarul urmărea să obţină, potrivit procurorilor, "un avantaj patrimonial' prin achiziţionarea la un preţ derizoriu. Tranzacţia nu s-a efectuat, formalităţile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite. 

"La data de 13 iunie 2008, (Georghe Muntianu - n.r.) a întocmit şi semnat documentul prin care şi-a repartizat, în vederea închirierii, un apartament compus din 2 camere situat în Bacău, locuinţă din fondul locativ de stat. Aceasta în condiţiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanţilor de locuinţe şi în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care să-i fie repartizată o locuinţă socială sau din fondul locativ de stat. La aceeaşi dată, şi-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuinţe, confirmând că îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi aprobată, în împrejurările în care la cerere nu erau ataşate documente care să ateste venitul obţinut şi, mai mult, nu îndeplinea condiţia de venit pentru accesul la locuinţă socială sau din fondul locativ de stat, prevăzută de lege", se arată în rechizitoriul DNA Bacău. 

Procurorii au mai consemnat faptul că în aceeaşi zi, în calitate de director executiv al Direcţiei patrimoniu, Gavril Pircu a semnat pentru subalternul său, Gheorghe Muntianu, repartiţia apartamentului menţionat, iar Stavarache, în calitate de primar al municipiului Bacău, a aprobat-o. 

Conform procurorilor, "La data de 01.08.2008, între Municipiul Bacău, prin primar, şi inculpat a fost încheiat contractul de închiriere având ca obiect locuinţa menţionată (...) Ulterior, Muntianu Gheorghe a formulat şi o cerere de cumpărare a apartamentului înregistrată la Primăria Bacău la 06.01.2009, la care a depus o adeverinţă, fără dată, emisă de o Asociaţie de Proprietari. În cuprinsul acestui înscris se menţionează, în mod nereal, că Muntianu Gheorghe nu are debite, deşi în perioada respectivă acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverinţa a fost folosită în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de cumpărare a locuinţei". 

Pe 25 februarie 2009, primarul Romeo Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a solicitării formulate de Gheorghe Muntianu în cadrul audienţelor, deşi cererea acestuia, au mai spus procurorii, nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, iar la acest document nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaş şi îndeplinirea obligaţiilor rezultate din această calitate. 

"Toate acţiunile inculpatului Muntianu Gheorghe au fost subsumate scopului urmărit de acesta, respectiv cumpărarea unei locuinţe din fondul locativ de stat al Municipiului Bacău, la un preţ derizoriu. Formalităţile de vânzare-cumpărare au fost însă oprite ca urmare a demarării cercetărilor în cauză. Începând cu data de 30.09.2012, Primăria municipiului Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere nr. 220306/01.08.2008", au mai arătat procurorii DNA Bacău. 

Dosarul a ajuns în apel la Alba Iulia prin strămutare, la cererea lui Stavarache.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ