Roşia Montană în UNESCO - Ludovic Orban: Trebuie să existe o strategie de dezvoltare a Roşiei Montană

| 27 iul, 20:40

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat că trebuie să existe o strategie de dezvoltare a Roşiei Montană, în condiţiile în care, odată cu includerea în patrimoniul UNESCO, trebuie construiţi nişte piloni care să permită, cu adevărat, o viaţă economică şi o dezvoltare a zonei.

„Salut decizia luată astăzi, prin care Roşia Montana a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Mă bucur că demersul început în perioada guvernării Partidului Naţional Liberal, anul trecut, de retrimitere a dosarului către UNESCO, a fost finalizat cu o decizie favorabilă. Din punctul meu de vedere, nu cred că se poate găsi o legătură directă între includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO şi activităţile economice de minerit. Aici este o lungă istorie pe care nu aş vrea să o dezvolt. Ceea ce ne interesează şi aici, la nivel guvernamental, chiar am discutat în coaliţie, trebuie să existe o strategie de dezvoltare a Roşiei Montana în condiţiile în care, odată cu includerea în patrimoniul UNESCO, trebuie construiţi nişte piloni care să permită, cu adevărat, o viaţă economică şi o dezvoltare a Roşiei Montana”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul şedinţei de marţi a coaliţiei, de la Parlament.

Chestionat despre despăgubirile pe care statul român le-ar putea plăti către compania Gabriel Resources şi dacă Guvernul a făcut o analiză în privinţa costurilor de investiţie în fiecare an pentru dezvoltarea Roşia Montană, Orban a răspuns: „Să nu facem încă o evaluare, este necesar un plan, pe de o parte de conservare a zonei şi pe de altă parte un plan de dezvoltare pentru locuitorii din zonă, care au nevoie de locuri de muncă, au nevoie de o activitate care să le permită trăiască decent”.

Întrebat când va fi realizat cel mai devreme acest plan de dezvoltare a zonei, liderul PNL a replicat: „Aceasta este o chestiune care trebuie să se realizeze la nivel guvernamental, deja există demersuri care au fost făcute în sensul asta. La nivel guvernamental trebuie să se prezinte planul respectiv”.

Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU, a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată şi de Comitet.

Tribunalul Băncii Mondiale s-ar putea pronunţa cu o soluţie privind procesul de arbitraj derulat la Washington, între Gabriel Resoursces, dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roşia Montana şi statul român până la sfârşitul acestui an. Compania a solicitat Statelor Unite daune de 4,75 miliarde dolari pentru o blocare de către autorităţile române a proiecutului de exploatare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ