Cinci milioane tone de deşeuri din alimente sunt irosite în România, în fiecare an

| 05 iun, 2013

O cantitate de cinci milioane de tone de deşeuri provenite din alimente sunt irosite în fiecare an în România, iar în acest context se va urmări instalarea în fiecare judeţ cel puţin a unei instalaţii de biogaz pentru a salva aceste deşeuri, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

"În fiecare an, în România, sunt irosite cinci milioane de tone de deşeuri provenite din alimente. Prin politica de regionalizare, Guvernul Ponta va introduce prin politicile de gestionare a deşeurilor, a instalaţiilor de biogaz în fiecare judeţ, astfel încât să putem reutiliza în circuit aceste deşeuri irosite. În acelaşi timp, prin reciclare, reuşim să facem din aceste deşeuri menajere compost pentru a ajuta agricultura. Avem nevoie să derulăm acele acţiuni prin care să conştientizăm de ce trebuie să raţionalizăm consumul de alimente pentru a pondera impactul asupra mediului", a afirmat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a adăugat, totodată, că se are în vedere demararea unui proiect naţional între autorităţi şi marile reţele comerciale pentru a diminua risipa de alimente.

"Avem în vedere un proiect naţional de colaborare cu marile reţele comerciale pentru a face în aşa fel încât să diminuăm risipa de alimente. Practic, pentru acele produse care se apropie de termenul de expirare să existe o reducere de cel puţin 70% la raft. Vom vedea dacă va exista deschidere din partea marilor reţele comerciale", a spus oficialul MMSC

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio-România organizează, miercuri, o conferinţă dedicată Zilei Mondiale a Mediului, sărbătorită la nivel global în data de 5 iunie, sub sloganul "Gândeşte-Mănâncă-Salvează!".

Ediţia din acest an a Zilei Mondiale a Mediului este sărbătorită sub sloganul "Gândeşte-Mănâncă-Salvează!", o temă care face referire la responsabilitatea faţă de mediul înconjurător.

Potrivit informaţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), în fiecare an, sunt risipite 1,3 miliarde de tone de alimente, acestea devenind deşeuri alimentare, în timp ce milioane de oameni suferă de foame.

Data de 5 iunie a fost declarată Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm, în perioada 3-14 iunie 1972 şi care a reunit reprezentanţi din 113 ţări.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ