Royal Dutch Shell, compania cu cele mai mari venituri din lume, conform Fortune 500

| 09 iul, 2013

Companiile de petrol şi gaze naturale domină primele poziţii ale listei celor mai mari 500 de corporaţii din lume în funcţie de cifra de afaceri, alături de Wal-Mart, Toyota şi Volkswagen, potrivit clasamentului publicat de revista americană Fortune.

Pentru al doilea an la rând, pe prima poziţie se află grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell, cu venituri de 481,7 miliarde de dolari şi profituri de 26,6 miliarde de dolari în 2012. Pe locul al doilea se află grupul de retail Wal-Mart, care a urcat o poziţie comparativ cu anul trecut, graţie unor venituri de 469,2 miliarde de dolari şi unor profituri de 17 miliarde de dolari. Următoarele patru poziţii sunt toate ocupate de companii petroliere: Exxon Mobil (venituri de 449,9 miliarde de dolari şi profituri de 44,88 miliarde de dolari), Sinopec Group şi China National Petroleum, ambele companii chineze, urmate de British Petroleum.

O noutate în top 10 este constructorul auto german Volkswagen, care a urcat de pe locul 12 pe locul nouă, după ce vânzările sale au crescut cu 12% până la 247,6 miliarde de dolari iar profiturile sale au crescut cu peste 30% până la 27,9 miliarde de dolari. Chiar înaintea Volkswagen este un alt constructor auto, grupul japonez Toyota Motor, care în 2012 a devenit cel mai mare constructor auto din lume.

Clasamentul celor mai profitabile companii din lume are următoarea ordine: pe prima poziţie se află grupul petrolier Exxon Mobil cu 44,88 miliarde de dolari, al doilea mare profit anual înregistrat vreodată de o companie americană, recordul fiind de 45,2 miliarde de dolari înregistrat tot de Exxon Mobil dar în 2008. Pe poziţia secundă se află grupul Apple, producătorul iPhone, ale cărui profituri au înregistrat în 2012 o creştere de 61% până la 41,7 miliarde de dolari. Pe locul al treilea se află grupul rus Gazprom, cu un profit de 38,1 miliarde de dolari, în scădere cu 14,3% comparativ cu 2011. 

În total, veniturile celor mai mari companii din lume au crescut cu 3% în 2012 în timp ce profiturile lor au scăzut cu 5,5%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ