UPDATE Bomba de la Universitatea din Iaşi era confecţionată dintr-un proiectil din război

| 08 iul, 2013

Un bărbat cu rucsac în spate a detonat un explozibil  la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, din Iaşi, informează România TV.

UPDATE Stan Oliver Florin, bărbatul care a intrat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iaşi, într-o sală de curs ce aparţine Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, de la Universitatea Tehnică 'Gh. Asachi', avea asupra lui un echipament exploziv periculos.

Potrivit anchetatorilor, explozibilul pe care îl avea în rucsacul din spate provenea dintr-un proiectil rămas neexplodat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cal. 100 mm, care, dacă ar fi explodat ar fi putut răni sau omorâ pe toţi cei aflaţi în sală. În jurul acestui proiectil bărbatul a construit un trepied pe care a fixat un cui care să percuteze capsa, scrie Agerpress.

Într-o altă geantă avea un bidon cu cinci litri cu benzină. În momentul în care a activat declanşatorul, bomba nu a explodat deoarece capsa era deja utilizată. Întreg proiectilul avea mărimea unei sticle de plastic (PET) de 1,5 litri.

Din fericire, niciunul din cei 40 de studenţi şi membrii comisiei de licenţă aflaţi în amfiteatru nu a fost rănit. Atentatorul este un fost student al Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi.

Potrivit cotidianului "Bună ziua Iaşi", barbatul locuia în pustietate, in muntii din Neamţ si venea in Iasi, ocazional, in perioada verii, doar pentru a incasa banii pe chirie si pentru a comercializa flori.

Medicii care l-au tratat în trecut pe acesta spun că suferă si delir mistic şi că se crede Mesia.

UPDATE Bărbatul care a detonat un material explozibil la în Amfiteatrul P6, corpul A, de la Universitatea Al. I.Cuza, care aparţine Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, de la Universitatea Tehnică 'Gh. Asachi', are nouă internări la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola, informează Agerpress.

Bărbatul, Stan Oliver Florin, în vârstă de 38 de ani, a fost externat ultima oară pe 1 aprilie de la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola.

Începând din 2006 el este pacientul unităţii medicale, din cauza unor 'tulburări de schizofrenie paranoidă', a declarat Lucian Burlea, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Socola.

UPDATE Reacţia premierului la atacul cu bombă artizanală de la Universitatea "Gheorghe Asachi":

"Asemenea incidente sunt greu de evitat, dar important este că nu s-a întâmplat nimic cu adevărat grav", a spus Ponta.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava,  afirmă că atacatorul nu avea legături cu organizaţii teroriste. De asemenea, acesta confirmă problemele pshihice ale individului care a detonat bomba artizanală.

UPDATE Jurnaliştii din presa locală susţin că atacatorul era cunoscut ca o persoană care suferea de probleme psihice.

UPDATE Decanul Facultăţii de Electronică, Ioan Bogdan, a fost martor la această explozie. Potrivit acestuia, atacatorul era îmbrăcat în negru şi ameninţa cu detonarea unei bombe. Profesorul mai spune că a vrut să se ofere ostatic pentru ca studenţii să fie lăsaţi să îşi dea liniştiţi licenţa, dar individul susţinea că nu are treabă nici cu profesorii nici cu studenţii, ci el are treabă cu poliţia.

Un explozibil a fost detonat într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi", în timpul examenului de licenţă. Bărbatul a fost imobilizat de 2 studenţi şi predat pe mâna poliţiei care urmează să  îl audieze si să încearce să afle de ce a făcut acest gest.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Iaşi, explozibilul detonat a fost unul improvizat.

În urma incidentului, nu există victime. Toată clădirea facultăţii a fost evacuată.

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ