RTV: Ponta comparaă salariile compensatorii de la stat cu o hoție legală

| 29 mai, 2013

Prim-ministrul Victor Ponta a spus că acordarea salariilor compensatorii către foştii şefi ai instituţiilor de supraveghere a instituţiilor financiare nu poate fi blocată deoarece Guvernul ar putea să piardă procesele intentate. În schimb, salariile compensatorii care depăşesc un anumit cuantum ar putea fi impozitate suplimentar.

Premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că salariile compensatorii uriaşe pe care statul trebuie să le plătească foştilor şefi de la CSA, CNVM şi CSPP sunt rezultatul unor practici inaugurate în 2010-2011.

"S-a ajuns aici printr-o hoţie legală. Sunt oameni care şi-au aprobat singuri în contractul de muncă aceste prevederi contractuale şi acum, dacă nu le dăm salariile compensatorii pe care şi le-au stabilit, se duc în instanţă şi câştigă la primul termen", a spus Ponta.

Şeful Executivului a spus că, în lipsa unei posibilităţi reale de blocare a plăţilor, o soluţie ar fi o supraimpozitare.

"Soluţia este una singură: impozitarea. Pentru salariile compensatorii peste o anumită sumă punem un impozit suplimentar. Altfel ne dau în judecată şi câştigă", a apreciat Ponta.

Foştii comisari de la Supravegherea Asigurărilor şi CNVM vor primi bani cât alţii într-o viaţă după ce vor fi concediaţi. Daniel Tudor, fost director CSA, şi Carmen Negoiţă, fost preşedinte CNVM, vor primi până la 19 salarii compensatorii pentru că mandatul a fost încheiat înainte de termen.

Daniel Tudor, fostul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, va primi de la statul român 19 salarii compensatorii, în valoare totală de 811.000 de euro, informează România TV. Plata se va face ca urmare a contopirii mai multor instituţii financiare de control în cadrul nou înfiinţatei Autortităţi de Supraveghere Financiară.

Fosta şefă de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Carmen Negoiţă, primeşte 9 lefuri compensatorii ce însumează 160.000 €.  De remarcat este faptul că Daniel Tudor nu rămâne şomer, devenind vicepreşedinte la ASF. Tot în cadrul ASF va activa în continuare şi Marian Sârbu, fostul şef de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Pivate, fără să fie însă vorba de o funcţie executivă.

Plata salariilor compensatorii nu se va face din bugetul propriu-zis al statului, ci din fondurile ASF care provind din cotizaţiile firmelor ce acţionează în aceste domenii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, recent înfiinţată, a rezultat din contopirea unor instituţii preexistente: Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private.

În urma comasării, preşedinţii acestor comisii şi-au pierdut posturile urmând să primească salariile compensatorii pe care şi le negociaseră când au preluat mandatul în eventualitatea în care acesta se va încheia înainte de termen. Cel mai dibaci negociator a fost Daniel Tudor de la CSA care a obţinut de la Adunarea Generală a Acţionarilor plata a 19 salarii compensatorii în eventualitatea în care va fi dat afară, adică nu mai puţin de 811.000 €.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ