Ruralul intră pe Internet

| 13 noi, 2013

După mai mulţi ani în care diversele interese ale anumitor actori decizionali au împiedicat demararea proiectului Ro-NET, a venit în sfârşit momentul în care şi cei din mediul rural vor avea acces la Internet de mare viteză în condiţii normale.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a anunţat recent că va organiza o licitaţie în valoare de 83 de milione de euro pentru proiectarea, construcţia şi operarea unei reţele naţionale prin care internetul de bandă largă să pătrundă şi în zona rurală. Proiectul, intitulat Ro-NET, isi propune sa dezvolte retele de infrastructură backhaul (de distribuție), care să ofere servicii en gros de banda largă în zone rurale din 35 de judeţe, creând în final o reţea naţională de tip broadband.

Importanţa unei asemenea reţele de mare viteză este evidentă, din moment ce în România există o situaţie paradoxală în ceea ce priveşte accesul la Internet. Deşi ţara noastră se plasează pe locul doi în lume la viteza de Internet (cu 15 Mbps), reţeaua de mare viteză din România se găseşte în mare parte în mediul urban. Astfel, prin Ro-NET se vrea extinderea accesului la Internet de mare viteză, păstrând însă calitatea şi viteza înaltă a reţelei din prezent.

Localităţile vizate au fost alese de MCSI deoarece ele nu sunt deservite în prezent de o reţea de mare viteză şi nici nu există planuri de acoperire în următorii trei ani. Cele 83 de milioane de euro provin din fonduri structurale prevăzute de UE în alocarea pentru România pe exerciţiul bugetar 2007-2013 care, până în prezent, nu au fost accesate deloc de statul român. Din 2007, mai mulţi miniştrii ai Comunicaţiilor au încercat să schimbe utilizarea acestor bani, invocând fie alte proiecte presupus importate, fie opoziţia STS-ului, care vroia ca reţeaua rezultată să rămână în proprietatea statului român.

Din punct de vedere al desfăşurării efective a proiectului, MCSI a precizat în caietul de sarcini că reţeaua backhaul va fi utilizată ca un sistem naţional la care operatorii de internet vor avea posibilitatea de a adăuga infrastructura proprie destinată utilizatorilor finali. Mai mult, concesionarii reţelei de mare viteză vor fi obligaţi să asigure mentenanţa acesteia pe minim 18 ani, având însă posibilitatea ca în anumite condiţii să şi achiziţioneze ce au construit. Astfel, autorităţile române sunt interesate să impulsioneze contrucţia unei reţele naţionale, de pe urma căreia să beneficieze întreaga economie românească. O reţea de Internet extinsă, stabilă şi care oferă o viteză mare de transfer reprezintă un factor importat pentru orice companie interesată să investească în România, accesul la informaţie contând enorm în zilele noastre.

După mai mulţi ani în care diversele interese ale anumitor actori decizionali au împiedicat demararea proiectului Ro-NET, a venit în sfârşit momentul în care şi cei din mediul rural vor avea acces la Internet de mare viteză în condiţii normale. Încercarea de a acoperii zonele albe de pe harta accesului la Internet din România reprezintă un pas spre viitor pe care ţara noastră trebuia să-l facă de  mai multă vreme. Astfel, faptul că actualul executiv se îngrijeşte de soarta acestui domeniu este de natură să aducă o creştere semnificativă de plusvaloare în economia românească.



loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 noi, 2013
GABRIEL
Foarte bine !
Foarte bine , este un pas înainte! Sa aiba si satenii internet si sa învete sa se informeze din surse diferite si sa-si formeze o parere proprie ,obiectiva , sa nu mai fie manipulati ca turmele de oi.
14 noi, 2013
hai sa fim seriosi
Unde e cablul curul cainelui-monitor? Sau de la utilajul omului?
13 noi, 2013
vali2801
job
http://MegaStoon.Com/?share=217894...intra si castiga bani foarte buni si usor,iar la inregistrare vei primi 15$ bonus,plus pentru accesarea fiecarei persoane a link-ului tau pe care il vei primi ,cate 2$,incearca,nu te costa nimic!!!...SUCCES!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ