Rusia: Operaţionalizarea scutului american antirachetă din România încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare

| 11 mai, 23:22

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a precizat miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, care urmează să devină operaţional joi, reprezintă o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), relatează agenţia rusă Interfax, preluată de Reuters şi DPA.

'Decizia este dăunătoare şi greşită pentru că poate încălca stabilitatea strategică', a declarat Mihail Ulianov, şeful departamentului pentru armament şi neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agenţia rusă Interfax. 'Astfel sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate', a adăugat el. 

În plus, Ulianov a afirmat că sistemul utilizat ar fi capabil să lanseze rachete de croazieră, ceea ce reprezintă o ameninţare potenţială pentru securitatea naţională a Rusiei. 

Scutul urmează să fie activat joi, la aproape un deceniu după ce SUA au propus proiectul pentru a proteja statele NATO de rachete iraniene, în ciuda avertismentelor Rusiei că Occidentul ameninţă pacea în Europa Centrală, comentează Reuters. 

Anterior în cursul acestei săptămâni, şeful forţelor pentru rachete strategice, generalul Serghei Karakaev, a declarat că ţara sa dezvoltă o nouă rachetă balistică intercontinentală capabilă să penetreze scutul american antirachetă. 

Gen. Karakaev a precizat că Rusia creează această rachetă în replică la faptul că SUA îşi sporesc permanent capabilităţile militare din Europa, potrivit agenţiei de ştiri TASS. 

Nu este pentru prima dată când MAE rus se exprimă în aceşti termeni referitor la scutul american antirachetă de la Deveselu. La 26 aprilie, cu prilejul raportului său de activitate pe 2015, instituţia a apreciat că desfăşurarea unor sisteme de apărare antirachetă americane în România şi Polonia este interzisă în conformitate cu Tratatul INF, relata sputniknews.com, portal rus în limba engleză, la acel moment. 

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, cere ca ambele ţări să elimine toate rachetele de croazieră şi balistice nucleare şi convenţionale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol, nota sursa citată. 

'Suntem profund îngrijoraţi de desfăşurarea unui sistem de apărare antirachetă într-o bază din România şi pe viitor într-o bază din Polonia, ceea ce este interzis în conformitate cu Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară şi scurtă', menţiona MAE rus în raportul său anual intitulat 'Activitatea politică externă a Rusiei în 2015' şi publicat pe site-ul său. 

Cu acel prilej, ministerul reitera că Moscova va întreprinde toţi paşii necesari pentru a asigura securitatea ţării, în contextul în care desfăşurarea de sisteme americane antirachetă în Europa 'are fără nicio îndoială scopul de a descuraja Rusia'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ