Rusia va plăti despăgubirile decise de CEDO pentru victimele asediului de la Beslan

| 20 sep, 19:41

Rusia va plăti despăgubirile decise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în valoare de aproape 3 milioane de euro, pentru victimele asediului din Beslan din anul 2004, a anunțat marți Ministerul de Justiție al Federației Ruse, citat de Interfax și Reuters.

Rusia a făcut uz de forță excesivă în asaltul asupra școlii din acest mic oraș situat în sudul țării, școală unde în 2004 militanți islamiști au luat ostatici elevi, profesori și părinți. În urma operațiunii forțelor ruse, un mare număr de ostatici au fost uciși, a subliniat CEDO în aprilie.

Tragedia care a durat trei zile a început când militanți islamiști au luat mai mult de 1.000 de oameni ostatici în prima zi de școală și au cerut independența Ceceniei, regiune majoritar musulmană din componența Federației Ruse. Peste 330 de ostatici și-au pierdut viața, inclusiv cel puțin 180 de copii, după ce asaltul s-a încheiat cu un schimb de focuri.

În decizia sa din aprilie, CEDO a subliniat că operațiunea forțelor ruse, puternic înarmate, asupra școlii din Beslan 'a contribuit la numărul mare de victime în rândul ostaticilor'. S-a constatat, de asemenea, că autoritățile ruse nu au luat măsuri preventive rezonabile, în pofida faptului că au știut că militanți plănuiau să atace instituții de învățământ.

Atacul de la Beslan a fost cel mai sângeros incident din istoria modernă a Rusiei, subliniază Reuters.

Despăgubiri vor fi plătite către 409 cetățeni ruși care au fost luați ostatici sau răniți în acel incident sau familiilor celor luați ostatici, uciși sau răniți, conform deciziei luate de CEDO în aprilie. Marți, CEDO a anunțat într-un comunicat că a respins apelul guvernului rus în acest caz și că decizia sa este definitivă.

Ministerul Justiției rus a atenționat, într-un răspuns la o interpelare formulată de Interfax, că această decizie a CEDO va avea urmări negative asupra luptei împotriva terorismului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ