S-a descoperit un nou meteorit în România. A stat ascuns zeci de ani în curtea unui sătean

| 26 iun, 2013

Un nou meteorit a fost descoperit în România şi este în curs de atestare ştiinţifică. Clujeanul Răzvan Andrei, doctor în geologie şi specialist în meteoriţi, a declarat, pentru Agerpres, că noul meteorit a stat câţiva zeci de ani în curtea unui ţăran din Teleorman, din localitatea Gresia.

'Gresia e ultimul meteorit găsit în România şi are o poveste simpatică. La un moment dat un agricultor s-a dus să sape o groapă în pământ şi a găsit un pietroi înăuntru. L-a luat acasă şi l-a pus în spatele curţii, unde a stat vreo 30 de ani, când fiul întors de la muncă în străinătate s-a uitat la el şi s-a gândit că ar putea fi meteorit. A făcut diverse demersuri. A dus meteoritul în Belgia, apoi a ajuns la Viena la analize, am mers şi eu să văd despre ce e vorba. Da, este un meteorit foarte interesant, e o condrită, nu mă hazardez să spun încă de care. Are aproape 27 kg, cu o destul de mare bucată lipsă. E şi foarte alterat. Pietros', a menţionat Răzvan Andrei.

În România sunt recunoscuţi până acum doar opt meteoriţi, Gresia urmând să fie al nouălea.

Cel mai vechi meteorit confirmat de specialişti a căzut la Mădarăşul de Câmp, judeţul Mureş, pe 4 septembrie 1852.

Cel mai cunoscut şi cel mai mare meteorit din România este cel căzut în localitatea clujeană Mociu, pe 3 februarie 1882. Bucata cea mai mare şi care se păstrează la Muzeul de mineralogie din Cluj are 35,7 kg, dar se estimează că resturile meteoritului, împrăştiate pe o distanţă de 15 kilometri, ar avea în total peste 300 de kilograme, din care 42 kg ar fi la muzeul clujean, iar restul sunt împrăştiate în peste 100 de muzee din toată lumea.

Răzvan Andrei spune că toţi meteoriţii pierd foarte mult din greutate după ce intră în atmosferă şi că cel de la Mociu ar fia avut iniţial cel puţin 30 de tone.

Tag-uri: meteorit
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 iul, 2013
Dan
Oare de ce multi meteoriti cad in Cluj ? Oare Padurea Baciu atrage acesti meteoriti ? Se spune ca in Padurea Baciu se intampla multe fenomene supranaturale,neexplicabile. Cred ca extraterestrii sau cine stie ce civilizatie din Univers simt locurile cu energie ridicata de pe Pamant. Sigur in Univers mai traiesc alte civilizatii mult mai avansate decat noi.
26 iun, 2013
Claudiu
omul e din Târgu Jiu, nu Cluj
Răzvan Andrei este din Târgu Jiu și nu din Cluj
26 apr, 20:29
toader gheorghe
colecția de meteoriti
Bună seara,
Sunteți amabil să îmi spuneți dacă se poate lua legătura cu d-l Razvan Andrei?
Cu mulțumiri,
Toader Gheorghe
[email protected]
Tel. 0749079046
26 iun, 2013
noname
cel putin eu nu scriu articole ;) si cred ca 'vroiam' si 'voiam' sunt acceptate ca acelasi cuvant daca stau bine sa ma gandesc, cheers!
26 iun, 2013
noname
Vroiam sa citesc asta..dar cand am vazut, câţiva zeci in loc de cateva zeci de ani, m-am lasat pagubas.
26 iun, 2013
haha
..
daca tu 'vroiai' inseamna ca nu esti mai bun :)))

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ