S-a inventat dispozitivul care ne trezeşte din somn la momentul potrivit

| 12 ian, 2014

Sistemul de senzori Aura, inventat de compania Withings şi prezentat la salonul de electronică CES, desfăşurat între 7 - 10 ianuarie în Las Vegas, ajustează timpii de trezire pe baza ciclului de somn al fiecărei persoane.

Senzorii, amplasaţi în dormitor, comunică între ei şi controlează o lampă care îşi schimbă culoarea, cu scopul de a trezi la momentul optim persoanele ce dorm, informează bbc.co.uk, preluat de Mediafax.

O parte a sistemului de senzori trebuie aşezat sub saltea pentru a studia calitatea somnului unei persoane, în timp ce un alt senzor monitorizează mediul din dormitor.

Sistemul de senzori Aura constă dintr-un senzor moale ca o pernă, care este aşezat sub saltea şi înregistrează mişcările corpului, respiraţia şi bătăile inimii, şi dintr-un dispozitiv care trebuie amplasat lângă pat, pentru a studia nivelurile de zgomot, temperatura camerei şi nivelurile de lumină. În plus, acesta conţine un ceas, un speaker cu alarmă şi o lampă LED circulară, dar şi o aplicaţie pe telefonul inteligent, care controlează sistemul şi oferă feedback despre mediul din dormitor.

În timpul nopţii, lumina îşi schimbă culoarea de la albastru la galben şi roşu, pornind de la teoria conform căreia undele luminoase afectează secreţia hormonilor.

Studiile au arătat că lumina albastră stimulează melanopsina, un pigment regăsit în celulele din retină, care la rândul lor trimit impulsuri nervoase în acele regiuni ale creierului despre care se crede că induc senzaţia de trezire.

Lumina albastră suprimă de asemenea secreţia de melatonină - un hormon secretat de glanda pineală a creierului, care, în cantităţi ridicate, induce senzaţia de somnolenţă.

Trecerea de la lumina albastră la cea roşie - ce trece printr-un stadiu intermediar de lumină galbenă sau albă - ar trebui să inverseze acest proces şi să inducă senzaţia de somnolenţă.

Agenţia spaţială NASA a studiat deja acest fenomen, anunţând planuri de a instala propriul sistem de schimbare a culorii luminii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în 2016.

Tag-uri: perna, somn
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ