S-a oprit robinetul pentru clientela PDL

| 11 aug, 2013

Discrepanțele dintre cifrele de afaceri din timpul guvernării PDL și cele de astăzi arată fără îndoială că resursele statului au fost distribuite pe criterii politice până în 2012, într-o perioadă în care austeritatea a fost impusă majorității românilor.În fiecare județ în parte, clientela democrat-liberală a înflorit și a făcut profituri de zeci de milioane de euro căpușând statul român.

Pentru majoritatea românilor, anul 2010 a reprezentat una dintre cele mai dificile perioade din istoria postdecembristă, anul în care președintele Traian Băsescu și fostul prim-ministru Emil Boc au decis aplicarea măsurilor de austeritate în România – tăierea salariilor cu 25%, impozitarea pensiilor și majorarea TVA de la 19% la 24%.

Deși efectele acestor decizii au fost catastrofale pentru economia românească și pentru nivelul de trai al cetățenilor, există unii care au prosperat în perioada de criză. Anii în care Cabinetul condus de Emil Boc a fost la putere au reprezentat un adevărat „boom” pentru afacerile liderilor Partidului Democrat Liberal – cifrele de afaceri au ajuns la valori nesperate, profiturile au crescut de zeci de ori, iar nenumărate vile au început să fie construite pe toate terenurile apropiaților lui Traian Băsescu și ai lui Emil Boc.

Totuși, după patru ani în care le-a mers bine și au câștigat milioane de euro din contracte cu statul, beneficii fiscale și protecție împotriva controalelor pentru combaterea evaziunii și a fraudei, pedeliștii descoperă acum că managementul unei companii pe o piață competitivă este mult mai greu decât și-au imaginat.

Afacerile portocalii au început să se usuce și au intrat pe pierdere, fiind foarte greu pentru acestea să se impună în mod funcțional dacă nu li se mai oferă beneficii și contracte de la stat. De exemplu, firma Teracons SRL, aparținând fostului șef al ANAF Sorin Blejnar, a intrat pe profit abia după ce acesta a fost numit atunci în funcție. Societatea i-a adus acestuia peste jumătate de milion de lei în 2010, în perioada în care românii sufereau din cauza salariilor diminuate.

După ce Sorin Blejnar a plecat din fruntea ANAF, profitul societății a scăzut la jumătate. De asemenea, fosta portavoce pedelistă Marcel Hoară își construia, în perioada în care pensiile aveau de suferit datorită impozitelor propuse de Guvernul PDL, nu mai puțin de trei vile pe un domeniu din Snagov. Totuși, afacerile au murit și construcțiile au rămas în paragină în momentul în care democrat-liberalii au pierdut puterea, iar firmele lui Hoară au intrat în procedură de dizolvare.

Discrepanțele dintre cifrele de afaceri din timpul guvernării PDL și cele de astăzi arată fără îndoială că resursele statului au fost distribuite pe criterii politice până în 2012, într-o perioadă în care austeritatea a fost impusă majorității românilor.

În fiecare județ în parte, clientela democrat-liberală a înflorit și a făcut profituri de zeci de milioane de euro căpușând statul român, în timp ce Traian Băsescu sublinia necesitatea ca fiecare român să renunțe la un sfert din salariu pentru „interesul național”.

Se pare că, de fapt, „interesul național” susținut de președinte era de fapt interesul clientelei de partid, care a acționat ca o adevărată familie mafiotă în procesul de jefuire a banilor publici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ