S-a produs minunea la Rapid

| 10 iul, 2013

În trei rânduri a mai fost vehiculată cedarea grupării giuleştene, în 2008, 2009 şi 2013, dar tratativele cu oamenii de afaceri Fathi Taher, Lutz Stache sau Gruia Stoica au eşuat de fiecare dată.

După 20 de ani la conducerea clubului Rapid, George Copos renunţă. Noii proprietari sunt doi oameni de afaceri legaţi sufleteşte de echipă: Nicolae Cristescu şi Adrian Zamfir. Cristescu are business-uri în domeniul imobiliar, turism, alimentaţie publică şi comerţ, în timp ce asociatul său deţine mai multe cluburi de noapte în Bucureşti şi Mamaia. Din datele prezentate de președintele Ligii, Dumitru Dragomir, clubul este deţinut oficial de Adrian Zamfir, lucru pe care Cristescu nu l-a infirmat. Mai mult, acesta din urmă a ţinut să precizeze că surprizele nu se opresc aici - vor mai veni investitori cu nume alături de noua conducere.

După anunţul Federaţiei Române de Fotbal, care trimite echipa din Giuleşti la barajul de menţinere în prima liga, toată suflarea vişinie vorbea de o schimbare de 180 de grade a fostului patron, de închidere a negocierilor, ce tergiversau de peste o lună de zile. Scepticii au suflat în iaurt, binecunoscute fiind precedentele simulări de vânzare dirijate de George Copos. În trei rânduri a mai fost vehiculată cedarea grupării giuleştene, în 2008, 2009 şi 2013, dar tratativele cu oamenii de afaceri Fathi Taher, Lutz Stache sau Gruia Stoica au eşuat de fiecare dată.

Evoluţia fostul vicepremier în fruntea clubului de lângă Podul Grant poate fi catalogată drept una extrem de oscilantă, presărată cu reuşite spectaculoase dar şi cu căderi abisale, ultima marcând trecerea echipei în insolvenţă şi cedarea pachetul majoritar de acţiuni. În ultimele două decenii clubul se indentifică cu cel alintat de peluză Berlusconi din Giuleşti. Primul mare succes l-a obţinut cu Mircea Lucescu la conducerea tehnică, în 1999, când vulturii vişinii au cucerit titlul de campioană după o pauză de 32 de ani, reușită repetată patru ani mai târziu cu Mircea Rednic pe bancă. Tot în era Copos, echipa a completat vitrina de trofee cu patru cupe ale României, patru supercupe şi o cupă a ligii.

Căderea clubului s-a produs odată cu intrarea economiei în recesiune. Reacţia fostului patron rămâne memorabilă - Nu vedeţi că planeta Pământ se scufundă?!. Ca mulţi alţi oameni de afaceri români nici Copos nu a putut să prevestească amploarea contracţiei economice, menţinând la echipă salarii mari, în neconcordanţă cu absenţa marilor performanţe. Astăzi, conform creanţelor admise de administratorul judiciar în dosarul de insolvenţă al SC FC Rapid SA, societatea care administrează gruparea de fotbal are de achitat datorii în valoare de aproximativ 34 milioane de euro.

În 2013 s-au împlinit 90 de ani de la înfiinţarea Rapidului, anul poate însemna o bornă importantă în istoria clubului care i-a dat fotbalului românesc pe Iuliu Baratky, Ion Costea, Ionică Bogdan, Valentin Stănescu, Bazil Marian, Dan Coe, Rică Răducanu, Sandu Neagu sau Nicolae Manea. În 1940, Rapid a fost prima echipă de fotbal din România care a reuşit calificarea în finala unei cupe europene, Cupa Europei Centrale, nedisputată din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. Ieşirea din comă a unui club încărcat de istorie nu poate decât să ne bucure. Rapidul, dupa cum frumos nota marele Ioan Chirilă, nu avea cum să moară - “Nu ştiu cum se face că Rapidul ăsta al meu a fost întotdeauna ca o sticlă de vin bun la masă. A venit vorba de Rapid? Lumea e veselă. Şi vinul curge. Rapid e şi Bucurestiul de altădată… Rapid e şi povestea de dragoste a bunicului… Rapid e Glasul roţilor de tren… Rapid e în legendele cu Baratky şi Bogdan… Rapid e, pâna la urmă, şi în resemnarea cu care ştii să pierzi mereu… Rapid e viaţa…da…viaţa, cu bucuriile ei de-o clipă, cu necazurile ei…”

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 iul, 2013
Alex
Halal echipa
E o mare rusine sa accepte ramanerea in Prima Divizie in urma unei crase ilegalitati. Nici pe vremea comunistilor nu s-a intamplat asa ceva. Sa vedem ce se intampla daca Iasul castiga la TASS ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ