Salariile din administraţia publică urcă în top 10 al veniturilor oferite angajaţilor din România

| 04 sep, 11:02

Salariile din Administraţia Publică au crescut în acest an, angajaţii din aparatul de stat au intrat în premieră în topul 10 salarii pe ramuri naţionale, fiind alături de cei din IT sau bancheri.

Ultimele date ale INS, studiate de Economica.net, aratau că în iunie, un lucrător din administrația publică a câștigat net, în medie, 5.126 lei. Venitul este net superior celui mediu pe economie, care a ajuns în iunie la doar 3.298 lei.

Înainte de ordonanțele militare care au blocat economia, administrația publică era în afara topului 10, între timp, depășind industriile tutunului, parțial, extracția de hidrocarburi, și pe piloți.

Conform unor prognoze ale statului, anul acesta numărul de bugetari ar urma să crească, iar în economia reală numărul de salariaţi este aşteptat să scadă pe fondul crizei sanitare actuale şi ale efectelor sale asupra afacerilor şi companiilor.

Ultima execuție a bugetului național, la 7 luni, arată o creștere a cheltuielilor de personal cu 5,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Lefurile angajaților statului ocupă 28,1% din totalul cheltuielilor făcute de guvern din taxele contribuabililor. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 6% din PIB, cu 0,33 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. Aceasta în timp ce bugetul României se confruntă cu un deficit record, provocat de pandemie și de angajamentele legale, de 4,7% din PIB, cifră care n-a mai fost văzută de la marea criză mondială din deceniul trecut, explica Economica.net.

Sursa Infografic: Economica.net.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ