Salariile militarilor și polițiștilor, mai mari cu 25% de la 1 ianuarie

| 04 ian, 13:03

Începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie se majorează cu 25% din diferenţa dintre nivelul actual şi cel prevăzut de lege pentru anul 2022, anunţă Ministerul Afacerilor Interne, care precizează că sporurile se menţin la nivelul din decembrie 2018.

Începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie se majorează cu 25% din diferenţa dintre nivelul actual şi cel prevăzut de lege pentru anul 2022, anunţă Ministerul Afacerilor Interne, care precizează că sporurile se menţin la nivelul din decembrie 2018.

Salariile de bază, soldele de funcție și salariile de funcție pentru angajații din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională s-au majorat de la 1 ianuarie cu 25% din diferența dintre nivelul actual și cel prevăzut de lege pentru anul 2022, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

Cresc salariile de bază
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind drepturile bănești ale angajaților din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională pentru anul 2019, începând cu 1 ianuarie salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție se majorează cu 25% din diferența dintre nivelul actual și cel prevăzut de lege pentru anul 2022..
Sporurile se mențin la nivelul din decembrie 2018
Totodată, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și primelor care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru decembrie 2018, dacă legiuitorul nu a prevăzut în mod expres în cuprinsul ordonanței de urgență o altă modalitate de calcul pentru aceste drepturi.
Munca prestată suplimentar se plătește
În continuare, se acordă majorări salariale pentru cei care lucrează în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, conform legii, nu se lucrează, precum și pentru orele suplimentare lucrate peste programul normal de lucru de către personalul cu statut special care are atribuții pentru desfășurarea activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut. Acestea se plătesc prin raportare la solda de funcție/salariul de funcție sau, după caz, la salariul de bază cuvenit(ă) majorat, proporțional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții.
1.450 de lei anual pentru vacanța angajaților din MAI
De asemenea, în anii 2019-2020 personalul militar, polițiștii și personalul civil beneficiază de vouchere de vacanță în limita a 1.450 de lei anual.
În ceea ce privește indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, precum și cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană și, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum și valoarea financiară a drepturilor de echipament, în perioada 2019-2021 aceste drepturi se mențin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.
Crește indemnizația de delegare și alocația de cazare
Tot începând cu 1 ianuarie, a intrat în vigoare și Hotărârea de Guvern nr. 714/2018 privind drepturile si obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate. Prin noua reglementare, valoarea indemnizației de delegare sau detașare va crește la suma de 20 de lei pe zi, comparativ cu 17 lei de zi în 2018.
De asemenea, persoana delegată într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri de localitatea în care își are locul permanent de muncă și care nu se poate întoarce la sfârșitul zilei de lucru va beneficia de o alocație zilnică de delegare compusă din:
• indemnizație de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea;
• alocație de cazare, în cuantum 230 lei/zi, în limita căreia trebuie să își acopere cheltuielile de cazare, fără a fi nevoie de prezentarea unor documente justificative;
Mai mult, ordonatorul de credite va putea aproba, în situații temeinic fundamentate, majorarea alocației de cazare cu până la 50%, însă în acest caz va fi nevoie de prezentarea de documente justificative.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ