Salariile şi pensiile cresc în 2014. Cu cât şi când anume

| 21 aug, 2013

Conform actualei forme a proiectului aflat în dezbaterea Guvernului, este vizată creşterea salariului minim la 1.000 de lei şi impunerea unui raport de 1/7 între salariile din aparatul de stat. În termeni reali, o astfel de salarizare va stimula performanţa şi competitivitatea, oferind o grilă salarială adaptată bugetarilor. Prin contrast, în timpul guvernărilor PDL, premierul Emil Boc a tăiat 25% din drepturile salariale ale bugetarilor.

Veştile bune din economie oferă Cabinetului Ponta sustenabilitatea necesară pentru un set de măsuri pozitive în domeniul economico-fiscal. A treia creştere economică din Uniune în primul trimestru, o rată a inflaţiei de 3% cu şanse mari ca această să coboare chiar şi spre 2,5% spre finalul anului, un an agricol cu producţie record (cea mai bună din ultimii nouă ani), apetitul investiţional al mai multor companii străine sau triplarea ratei de absorbţie a fondurilor europene la peste 21% sunt doar o parte din indicatorii economici care vorbesc despre performanţele României sub guvernarea USL.

Pe acest fond, Executivul are suficient spaţiu de manevră pentru a adopta acele măsuri care să permită creşterea pe mai departe a puterii de cumpărare şi, implicit, a nivelului de trai pentru majoritatea românilor. Iar aceste preocupări reprezintă priorităţi permanente ale Cabinetului Ponta. Astfel, de la 1 februarie, salariul minim pe economie a fost majorat de la 700 de lei la 750 de lei, iar de la 1 iulie de la 750 de lei la 800 de lei. În aceeaşi logică, proiectul legii salarizării în aparatul bugetar are ţinte şi mai ambiţioase.

Conform actualei forme a proiectului aflat în dezbaterea Guvernului, este vizată creşterea salariului minim la 1.000 de lei şi impunerea unui raport de 1/7 între salariile din aparatul de stat. În termeni reali, o astfel de salarizare va stimula performanţa şi competitivitatea, oferind o grilă salarială adaptată bugetarilor. Prin contrast, în timpul guvernărilor PDL, premierul Emil Boc a tăiat 25% din drepturile salariale ale bugetarilor.

Primul ministru a susţinut recent că următoarea prioritate a Executivului va fi reducerea CAS la angajator. O măsură de natură fiscală care va stimula economia şi va reduce presiunea asupra companiilor, fie că vorbim de IMM-uri, fie că vorbim de companii mari. Totodată, vor fi impulsionate noi investiţii, prin aceea că mediul economic va recepta favorabil această reducere a CAS.

Foarte important este că stabilitatea economică şi cifrele încurajatoare din economie permit Executivului să analizeze oportunitatea unor măsuri aşteptate de populaţie precum creşterea pensiilor şi a salariilor. Desigur, o asemenea abordare trebuie să fie prudentă şi echilibrată astfel încât beneficiile repornirii motoarelor economice să nu fie anulate. Astfel, pensiile vor fi crescute cu procentul prevăzut de indexare ce va rezulta din aplicarea legii. În ceea ce priveşte salariile, acestea vor fi majorate cel puţin în acelaşi cuantum cu rata inflaţiei. Adică, în funcţie de rezultatele economice ce vor fi contabilizate spre finalul anului, Cabinetul Ponta va avea la dispoziţie datele necesare pentru a decide în ce măsură va fi posibilă o indexare mai substanţială.

Economia României se află sub auspicii bune. Este însă necesar ca tendinţa să fie păstrată prin adoptarea acelor măsuri şi politici guvernamentale care să stimuleze în continuare o dinamică favorabilă din punct de vedere economic şi sustenabilă pe termen mediu şi lung. Doar aşa vor fi create premisele pentru ca angajamentele guvernării USL să fie duse cu succes până la capăt, iar nivelul de trai al românilor să înregistreze creşteri temeinice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2014
Melin
Vedeti aici ca pensiile sunt dela la 75% din cat erau in 2009 si la anul vor fi si mai mici ca putere de cumparare
http://nazone.ro/2014/10/marire-de-pensii-in-2015.html
08 noi, 2013
vrajeli
treziti-va !
Nu e domle nicio marire,inflatia e mult mai mare si sa nu mai vorbim de zecile de taxe si impozite...articolul e de adormit copiii,oricine vede ca usl-ul una a spus si altceva face...mai terminati cu laudele ca nu mai tine...deja profesorii si medicii sunt suparati pe guvern si au iesit de cateva ori in strada !
15 oct, 2014
Melina
aVETI DREPTATE, VEDETI CALCULUL EXACT AICI
http://nazone.ro/2014/10/marire-de-pensii-in-2015.html
31 aug, 2013
irinapop
Dom'le eu zic sa le dea mai putin ca sa ajunga la tot popo'ul votant de USL. Pentru ca numai un votant usl reuseste sa priceapa cum Dumnezeu salariul minim de 1000 lei va "stimula perfomanta si competitivitatea" si mai ales cum vor fi majorate salariile populatiei "cel puţin în acelaşi cuantum cu rata inflaţiei", dar numai "în funcţie de rezultatele economice ce vor fi contabilizate spre finalul anului".
28 aug, 2013
pensionar
Sa mareasca Lla DOAMNA LULACHE CA ARE SARACA 17000 euro salar, cam cata pensie au 66 de medici primari dupa 41 ani munca!!!!si director hidroelectrica 10000 euero , cam 33 de astfel de pensi a medicilor primari care au lucrat, nu stau sa semmneze ce nu merge, ca totul se scunpeste, nimic nu fac sa acopere acest furt din bani amaratilor de romani.E RUSINE NATIONALA CUM FURA UNI, CE PENSI AU UNI CARE AU LUCRAT DIN GREU CA SI CALUL DIN MINA PESTE 40 ANI.RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27 aug, 2013
Tanti Aurora
Promisiuni si minciun
Imi pare nespus de rau pentru timpul pierdut in fata televizorului, asteptind sa ne dea raspuns la intrebarile-comentarile noastra ,dn.ministrul munci Mariana Cimpianu.Numai pina cind au pus inapoi in fotoliu a lacrimat si facea ca ii este mila de noi pensionarii!Asa cum a spus si Basescu totii sint 0.Nimic dar absolut nimic din promisiunile nu au facut!De cind stiu pe dn,ministru are aceiasi raspuns:"lucram pe asta,lucram pe aia"...si noi traim tot mai prost si mai greu!!Nu numai pensionari,totii care lucreaza din greu si cinstit in tara asta!!Numai si numai parlamentarii si conducatorii nostrii traiesc bine,doar toate legile fac pt.iei.La ora actuala,ari trebui sa avem, noi care am lucrat o viata intreaga cel putin 1 mie ron pensia ca sa nu murim de foame!De ani de zile nu au marit nici cu inflatia nici cu nimic!Numai au taiat si asta ilegal ,si acum,pt. sanatate,pt. ce numai si numai batjocoleala primim in loc de tratament si spital!Bine ca platesc de 46 de ani pt.nimic.Am ascultat datele nereale ale somajului,ale ahgajatorilor.....vina ce pune un guvern pe celalalt!Doar tot iei au stat in fotolii si in trecut,prin rotatie!Sint niste incapabilii!!Eu nu o sa ajung sa vad,sa fie tras la raspundere,pt.raul ce au facut la poporul roman,noua,copilor nostrii.Dar stiu ca nu o sa votez pt. nici un mafiot care a distrus tara,si traieste bine pe spinarea noastra! Doamna ministrul muncii Mariana Cimpianu ari trebui sa traiasca din pensia de 790 ron.Sa vada pina cind platesc toate facturile,medicamentele...ramine 200 ron lunar pt mincare.Si colegile mele care tot atita au lucrat si tot asa de greu, au venit dupa mine in pensie au 620ron pensie.Sau cei care anul asta au venit au cite 400 ron.Dvs. care aveti 5mii ron,si ziceti ca aveti cit o femeie de serviciu,cu cit o sa iesiti la pensie?Sau pina cind o sa mai stati comod in fotolile acolo in parlament?Doar nu ati lucrat unu greu in viata voastre!!!Ce mare circ sa intimplat,ca cineva a trimis un mesaj,in timpul emisiu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ