Săptămâna viitoare începe școala. Care sunt noutățile

| 11 sep, 2013

Chiar și pentru cei care resimt încă nostalgia vacanței, semnele sunt de necontestat. A venit toamna și, odată cu ea, milioane de copii și părinții lor au început să se pregătească pentru reînceperea școlii.

Debutul noului an școlar găsește învățământul românesc în plin proces de reformă. Nu este vorba însă, despre schimbări bruște și bulversante pentru sistem, așa cum se întâmpla în perioada guvernărilor PDL-iste, ci despre continuarea firească a unor măsuri de reașezare a învățământului românesc pe coordonate capabile să asigure un act educațional de calitate.

Prin vocea ministrului Pricopie, Ministerul Educației a anunțat că principalele priorități pentru anul școlar 2013 - 2014 sunt inspecția la clasă și evaluările constante. "Degeaba am făcut reforme la nivelul sistemului, dacă ele nu se regăsesc, zi de zi, în clasă, la nivelul comunităţii şcolare”, a precizat ministrul, care a remarcat faptul că rezultatele comparative între mediile din gimnaziu şi mediile la Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a au arătat, în multe cazuri, diferenţe mult prea mari de notare a elevilor. Pentru a remedia aceste inadvertențe și a permite ca elevii și părinții acestora să aibă acces la un tablou corect asupra performanțelor la clasă, ministerul de resort a luat măsura introducerii unor evaluări periodice, la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Măsurile de monitorizare și îndrumare a elevilor și profesorilor vor fi completate prin inspecții la clasă și testarea fără note a elevilor.

Pentru a elimina orice factori care perturbă buna funcționare a sistemului, ministerul continuă și în anul școlar 2013 – 2014 politica de toleranță zero față de corupție. În acest sens ministrul a anunțat încă din luna august că nu va ezita să încheie contractele de muncă ale acelor profesori care încalcă normele de integritate.

O altă noutate importantă pentru anul școlar care stă să înceapă este legată de introducerea manualelor digitale și modernizarea curriculei. Astfel, în programa școlară vor fi introduse disciplinele opționale „Educaţie pentru societate", „Filosofie pentru copii" şi „Educaţie financiară", discipline prin intermediul cărora elevii vor acumula cunoștințe adaptate la realitățile vieții cotidine.

Nici aspectele materiale legate de actul educațional nu au fost ignorate. Dată fiind subfinanțarea cronică cu care educația a avut de luptat ani de-a rândul, ministerul nu a putut face însă minuni. De aceea nu toate școlile și grădinițele își vor întâmpina elevii cu mobilier nou sau calculatoare de ultimă generaţie. Dar s-a făcut tot posibilul pentru a aduce baza materială a unităților de învățământ la standarde care să permită desfășurarea în bune condiții a procesului de predare-învățare.

În sfârșit, profesorii au și ei motive de bucurie. După ce le-au fost reîntregite salariile, există posibilitatea ca în noul an școlar să își majoreze din nou veniturile, în măsura în care indexările se vor încadra în anvelopa bugetară.

Concluzia este aceea că, spre deosebire de harababura reformatoare și scandalurile care marcau în alți ani debutul școlii, de această dată elevii se întorc în clase sub auspicii favorabile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ