Scăderile de preţuri de la 1 aprilie

| 02 apr, 2014

În contextul în care Traian Băsescu şi PMP-iştii încearcă să genereze o isterie legată de creşterea preţurilor, mass-media a ignorat o serie de ştiri relateză despre scăderi ale tarifelor în diverse domenii.

Ca urmare a liberalizării preţului la gaze pentru consumatorii casnici, tariful a fost majorat de la 1 aprilie cu 2%. Decizia de majorare vine în urma aplicării unui calendar de creştere a tarifului la gaz negociat cu Comisia Europeană de către cabinetul condus de Emil Boc. Ca urmare cabinetul actual nu are la dispoziţie pârghii pentru a interveni în calendarul stabilit de guvernarea PDL.

În schimb, ca urmare a scăderii tarifelor stabilite de ANRE pentru distribuţia gazului, în loc ca toţi consumatorii casinici să plătească mai mult cu 2% începând cu 1 aprilie, mulţi dintre clienţi vor avea de plătit facturi mai reduse.

Dintre toţi românii, doar cei din partea de nord a ţării-Transilvania, Banatul şi Moldova-vor plăti mai mult pentru gaz. „În medie, creşterea de preţ la E.ON Gaz Moldova este de 1,75 %. Clienţii GDF Suez, spre exemplu, vor plăti cu 2% mai puţin, din aprilie. Scăderea medie pe ceilalţi 40 de distribuitori din ţară este de 4%”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE. Potrivit acestuia, scăderile de preţ în factura la gaze vin ca urmare a scăderii consistente a tarifelor de distribuţie specifice.

Tot începând cu 1 aprilie preţul la energia electrică va scădea cu 3%, ceea ce va avea ca impact reducerea inflaţiei cu 0,15 procente. Pe de altă parte, pentru a împiedica majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii industriali, executivul a adoptat recent o hotărâre de guvern privind cota de energie regenerabilă subvenționată, care va fi menţinută la acelaşi nivel ca şi în 2013.

De asemenea, începând cu 1 aprilie, tarifele de interconectare în telefonia mobilă vor scădea cu peste 70%. Mai exact, noile tarife maxime pentru efectuarea apelurilor în reţelele de telefonie fixă din România scad de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,14 eurocenţi/minut şi respectiv de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut în reţelele de telefonie mobilă. Scăderea tarifului la convorbirile de interconectare este binevenită în contextul în care peste 70% dintre utilizatori îşi limitează apelurile naţionale de pe telefonul mobil din cauza costurile prea mari ale convorbirilor. De altfel, apelurile în reţea au ajuns să reprezinte aproape 90% din totalul convorbirilor în reţelele mobile, se arată într-un comunicat al Autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM).

Toate reducerile de preţuri trebuie analizate şi în contextul în care cabinetul condus de Victor Ponta a luat măsuri de creştere a veniturilor, în special ale categoriilor sociale vulnerabile. Astfel, pensiile au fost majorate cu 3.76%, salariul minim a fost indexat la 850 lei, urmând ca de la 1 iulie să crească la 900 de lei, venitul minim garantat a fost crescut cu 4,5%. De asemenea, de la 1 iulie va intra in vigoare şi schema de reeşalonare a creditelor la bănci pentru românii cu venituri sub salariu mediu pe economie.

Chiar dacă nu sunt foarte consistente, reducerea tarifelor în sectorul energetic (gaze şi electricitate) precum şi scăderea costurilor de interconectare pe zona telefoniei mobile sunt binevenite pentru cetăţeni, şi în special pentru categoriile vulnerabile de populaţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 apr, 2014
palavra
Reducerea TVA-ului la pâine a fost măsura care a dus la creșterea accizelor, arată Guvernul în Memorandumul cu FMI, publicat marţi pe site-ul instituţiei financiare internaţionale.

Totodată, FMI precizează că din 2015, TVA la pâine ar putea reveni la 24%.

În memorandum se explică că scăderea TVA la produsele de panificație de la 24% la 9% a impus găsirea unor măsuri de contrabalansare a pierderilor la buget în domeniul accizelor.
02 apr, 2014
curios
calendarul de crestere este negociat de Romania...
inainte de Boc,dar nu mai are importanta
Boc a amanat cat a putut...
Ponta nu "poate"....e logic
02 apr, 2014
cantautor
esti cumva ruda cu Chivu Stoica?
nu m-ar surprinde,ca bine mai denaturezi adevarul...
pui de comunist adevarat...
02 apr, 2014
goPontaNemaPresident
la introducerea accizei,Ponta avea "parghii'?
sau era tot de Boc negociata?
nesimtitule...sultanitule..paladule...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ