Băsescu: Voi transmite Parlamentului o scrisoare să nu aprobe Ordonanţa cu acciza pe carburanţi

| 01 apr, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va transmite Parlamentului o scrisoare să nu aprobe Ordonanţa de urgenţă privind introducerea accizei pe carburanţi. Şeful Statului consideră că această ordonanţă este o crimă asupra economiei.

Astăzi Ordonanţa de Urgenţă privind introducerea accizei pe carburanţi nu a fost adoptată în plenul Camerei Deputaţilor, ci a fost retrimisă la Comisia de buget.  Din acest motiv am în pregatire o scrisoare care va pleca spre Parlament cu argumentele de ce trebuie respinsa această ordonanţă, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Stiu ca e o ordonanta mult dorita de salariatii de la Antena 3, dar e o crima pentru economie. Este impotriva interesului economiei romanesti.

O să vă aduc toate argumentele

- Politica fiscal bugetara a guvernului Ponta impreuna cu FMI este gresita. Stiu bine aceasta tara, stiu bine cum reactioneaza economia si oamenii, stiu bine cum reactioneaza firmele in general. Afirm cu responsabilitatea unui presedinte, politica fiscal bugetara generata de guvernul Ponta si acceptata de FMI e gresita si trebuie imediat ajustata.

S-au introdus 35 de taxe noi care vizeaza in mod deosebit administratiile locale, agricultura. S-a introdus celebra taxa pe infrastructuri si de azi si taxa suplimentara pe combustibil. E o povara enorma pentru economie si implicit pentru cetateni.

Ne pregătim de un eşec major în execuţia bugetară

In ianuarie, plusul de 435 milioane lei fata de planificare, se spunea un miliard, analizele mele arata 435 milioane lei. In februarie, e un minus de un miliard, iar pe martie minus 950 milioane, ceea ce inseamna al doilea miliard minus. Numai pe primele trei luni toata valoarea ramasa de incasat pana la finele anului din taxa pe combustibil a fost consumata, sunt 2 miliarde minus si doar 435 milioane plus, inseamna circa 1,5 miliarde deja in minus fata de planificarea incasarilor, in conditiile in care cele 35 de taxe noi functioneaza.  Ne pregatim de un esec major in executia bugetara.

Daca privim la bugetele anilor 2012, 2013, 2014, priviti la executia bugetara pe 2012, de 193 mld lei venituri in bugetul de stat.

In 2013, pe baza unei cresteri de 3,5%, veniturile au crescut cu 7 mld ajungand la 200 mld. Pentru 2014, guvernul Ponta, si FMI a acceptat, venituri in bugetul de stat de 217 mld lei ceea ce inseamna o crestere de venituri fata de 2013, la crestere de 3,5%, cu 17 miliarde. Numai daca ne uitam ca o crestere de 3,5% a generat o crestere de incasari de 7 mld, ne putem pune cu usurinta intrebarea ce crestere economica trebuie sa avem ca sa realizam 17 mld crestere la veniturile bugetului.
Argumentul ca se va colecta mai bine nu functioneaza, e daramat de incasarile pe primele trei luni, deci nu va functiona mai bine ANAF.

Neincasarile din februarie si martie ne arata ca nu ne putem baza pe o crestere exploziva a incasarilor, astfel incat sa ne uitam linistiti la o crestere de 17 mld in venituri.

Am trecut in 2009 si 2010 prin asa ceva si nu trebuie sa mergem inainte pe noua politica fiscal bugatara lansata de guvern si aprobata de FMI.

Am avut intotdeauna in FMI un partener, dar de data asta au gresit.

Nu e de conceput sa generezi o politica fiscala ca sa atingi niste dorinte ale unor politicieni, asta inseamna taxe, taxe, taxe.
Solutia corecta este revenirea la politica sanatoasa a asezarii cheltuielilor in functie de venituri certe.

O spun din experienta si e un semnal de alarma de maxima gravitate: abordarea guvernului si a fondului a fost "atatia bani am nevoie, cate taxe trebuie sa bag?", fara sa se intrebe cine le plateste si cine le colecteaza. Mai mult decat sa trag public un semnal de alarma nu mai am ce sa fac.

E un semnal de maxima gravitate pe care il trag la adresa Guvernului, a Parlamentului si a FMI.

Revin si va informez ca plecand de la aceasta analiza si de la sansa ca azi nu s-a adoptat legea de aprobarea a ordonantei care creste taxele pe combustibil, voi transmite Parlamentului o scrisoare in care ii rog sa nu aprobe ordonanta, sa revenim la preturile la combustibil anterioare datei de azi si sa propuna Parlamentul Guvernului sa treaca la ajustarea cheltuielilor.

In scrisoare, voi indica si care sunt propunerile mele de ajustare a cheltuielilor: crestere exploziva de alocare la ministerul Dezvoltarii - se pot taia 1,2 mld -, si un excedent de prevederi bugetare la plata dobanzilor, de unde se pot taia de asemena 500 - 600 mil lei.

- In plus, masuri urgente, tot in categoria semnale de alarma: avem 105 mil euro alocati de UE care trebuie cheltuiti pentru creare de locuri de munca pentru tineri. Ar putea fi generate start-up-uri foarte multe pentru firme de doi - trei angajati; chiar daca reusesc, chiar daca nu, sunt bani care nu se cer inapoi.

Si mai sunt 445 mil euro care trebuie cheltuiti in acesti doi ani pentru crearea de IMM-uri pentru persoane defavorizate, unde se pot incadra tinerii cu zone de somaj de peste 20%.

O alta observatie: nu avem aparat administrativ capabil sa gestioneze rambursarea de 4 centi.

Banii europeni sunt solutia si pentru locuri de munca, si pentru investitii.

Eu imi asum tot ce s-a intamplat in perioada crizei, sa nu isi mai bata capul fatucile rujate si propagandistii. A trebui sa salvez tara de la un derapaj major si acum trebuie sa relansam tara. Cheltuielile trebuie ajustate imediat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ