Scandal în Senat pentru deplasarea lui Geoană în Groenlanda

| 31 mai, 2013

Conducerea Senatului a avut o discuţie amplă legată de oportunitatea deplasării senatorului PSD Mircea Geoană în Groenlanda, în condiţiile în care bugetul alocat deplasărilor s-a diminuat, problema fiind ridicată de către social-democratul Cristian Dumitrescu.

 

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a condus şedinţa Biroului Permanent de luni, în absenţa preşedintelui Senatului, Crin Antonescu. El a prezentat memorandumul pentru deplasarea lui Mircea Geoană în Danemarca şi Groenlanda, spunând că este vorba de o vizită, şi nu de o şedinţă a subcomisiei Adunării Parlamentare a NATO.

"Acum, întrebarea mea, că tot stăm destul de prost cu banii, acestea nu sunt acţiuni obligatorii, domnule secretar general, da?", i s-a adresat Dumitrescu lui Ovidiu Marian, secretar general al Senatului.

Acesta a replicat că vizita a primit avizul favorabil din partea Comisiei de politică externă a Senatului, condusă de social-democratul Petru Filip. "Eu vreau să văd dacă este o... Domnule secretar general, aţi venit la mine şi mi-aţi spus că se subţiază foarte mult banii pentru deplasările externe. În condiţiile acestea, eu... Sigur că domnul preşedinte Filip, când vede materialul, îşi dă seama dacă este, din punct de vedere politic, viabilă o astfel de deplasare. Şi sigur că atunci spune da sau ba. În mod normal şi clar, o astfel de activitate vizând Adunarea Parlamentară a NATO nu poate să fie decât viabilă. Problema este: între priorităţile noastre... Noi am spus că prioritatea numărul unu este să participăm la activităţile planificate, obligatorii: sesiuni, adunări şi întâlniri ale comisiilor. Asta înţeleg că este o vizită", a continuat Dumitrescu.

Ulterior, Ovidiu Marian a spus că există bani în bugetul Senatului pentru a acoperi deplasarea lui Geoană, însă decizia asupra importanţei deplasării se ia prin vot. "La data aceasta, avem suficienţi bani ca să suportăm aceste deplasări. Adică, ne încadrăm încă în bugetul care a fost alocat, dar sigur că dumneavoastră decideţi, prin vot, importanţa acestor deplasări", a susţinut secretarul general al Senatului.

Pentru a explica oportunitatea deplasării lui Geoană în Groenlanda, a intervenit în discuţie preşedintele Comisiei de politică externă, Petru Filip: "Este o activitate a subcomisiei legată de relaţiile transatlantice ale NATO. Deci, ei organizează la nivelul subcomisiei. Există o invitaţie adresată structurii parlamentare române, care are, mă rog, deschiderea sau nu ca cel care a fost nominalizat să participe la această activitate. Sigur că şi noi ne-am pus problema: deplasarea în Groenlanda este cu cost. Deplasarea care se face, mă rog, pe regulile lor costă în jur de 2.500 de dolari şi ne-am pus problema dacă o suportăm sau nu o suportăm. Depinde ce vrem. Dacă vrem să fim prezenţi acolo cu un reprezentant legat de politica NATO în zona Groenlanda, pentru că, dacă v-aţi uitat pe program cine participă şi discuţiile care sunt, ele sunt importante. Depinde dacă cel care participă acolo poate să aibă un punct de vedere şi o poziţie importantă sau nu. Dacă nu consideraţi, nu merge şi cu asta basta!".

În cele din urmă, deplasarea a fost aprobată cu votul favorabil al majorităţii membrilor Biroului Permanent, fiind înregistrată o singură abţinere. "Nu am vrut să fac această discuţie. Trebuie făcută în prezenţa preşedintelui Senatului, preşedintele Biroului permanent, că aşa este normal. Dar, ţinând cont de acest lucru, sigur, trebuie să fim puţin mai atenţi la bani. Am înţeles că suntem, undeva, pe la jumătate. Ei, şi noi suntem pe la jumătatea anului, aşa că suntem în regulă", a ţinut să completeze Dumitrescu, după aprobarea deplasării.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, ca senatorul Mircea Geoană să efectueze, în luna septembrie, în calitate de membru al Comisiei Politice a AP NATO, o vizită în Danemarca şi Groenlanda. Vizita se va desfăşura în perioada 9-13 septembrie.

Temele de discuţie vor viza consecinţele reducerii calotei glaciare: noi căi navigabile şi zăcăminte naturale accesibile, schimbări climaterice; repercursiuni pentru Arctica în materie de securitate, importanţa geostrategică a Nordului Îndepărtat, provocări în materie de securitate, evoluţii în Nordul Îndepărtat: repercursiuni pentru NATO şi comunitatea internaţională.

Vizita va cuprinde întâlniri cu oficiali guvernamentali danezi la Ministerul de Extrne şi la Comandamentul Forţelor Armate din Copenhaga, cât şi o deplasare în Groenlanda, la Staţia Nord, vizitarea bazei aeriene Thule, şi Nuuk, vizitarea Comandamentului Arcitc.

Deplasarea către şi din Groenlanda şi pe teritoriul acesteia se vor face cu un avion special, pus la dispoziţie de autoriăţile daneze. Cheltuielile deplasării lui Geoană vor fi suportate din bugetul Senatului, după cum urmează: transport internaţional Bucureşti-Copenhaga şi Copenhaga-Bucureşti; transport special (avion, autocar, vapor) cu ocazia deplasării în/din Groenlanda şi pe teritoriul acesteia, pentru care fiecare participant trebuie să achite 2.500 USD; cazare la Copenhaga, cazare în Groenlanda, diurnă categoria a II-a, 100%, asigurare medicală şi avans cu justificare ulterioară.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ