Scandal la cel mai mare miting al secuilor. Maghiarii acuză autorităţile române de sabotaj

| 27 oct, 2013

Locomotiva trenului care ar fi trebuit să transporte o mie de harghiteni la marşul pentru autonomie teritorială, care are loc duminică, în judeţul Covasna, s-a defectat în localitatea Izvoru Mureşului, după doar doi metri de la plecare. Maghiarii acuză de sabotaj autorităţile române, fostul ministru Attila Korodi afirmând că nu crede într-o defecţiune tehnică şi este "o mânărie a siguranţei de stat", scrie România.tv.net.

Garnitura trenului particular Regio Trans trebuia să sosească la ora 8.41 în gara Miercurea Ciuc, acolo unde aproximativ 400 de oameni aşteptau să plece la Chichiş. Cu câteva minute înainte de ora stabilită, s-a anunţat că trenul va avea întârziere 180 de minute, spre nemulţumirea oamenilor care cred că e vorba de o metodă prin care să fie împiedicaţi să ajungă la marş.

"Eu zic că asta e sabotaj, nu cred că locomotiva s-a stricat tocmai astăzi. (...) Eu sper că, prin acest marş, cel puţin vom atrage atenţia lumii că aici o mulţime de oameni, din aceste trei judeţe, vor să fie stăpânii acestui ţinut. Bineînţeles că asta nu exclude (...) populaţia română, pentru că noi de secole trăim împreună şi trebuie să trăim şi în continuare împreună. Noi trebuie să ne rezolvăm problemele noastre şi eu sper că liderii ţării vor găsi metoda şi intrumentele prin care să ne ajute să obţinem autonomia", a declarat Szilagy Arpad, unul dintre cei care aşteptau trenul pentru a pleca la marşul pentru autonomie teritorială.

Reprezentanţii UDMR au spus că au fost anunţaţi că locomotiva s-a defectat după câţiva metri de la plecare, motiv pentru care au decis să organizeze transportul oamenilor la marş cu microbuzele şi cu autoturismele.

"Tehnic poate fi explicată (defecţiunea, n.r.), dar coincidenţele sunt prea stridente. (...) Cum întotdeauna ştim să ne organizăm, probabil vom reuşi ca şi cu maşini mici, cu autobuze să luăm oamenii şi să-i ducem la marş. (...)O mie de oamenii ar fi trebuit să meargă cu trenul în localitatea Chichiş şi până la urmă vom garanta că vor fi acolo", a declarat pentru Agerpres, deputatul UDMR Korodi Attila.

La rândul său, preşedintele UDMR Teritorial Ciuc, Borboly Csaba a spus că se vor cere banii înapoi de la compania privată de transport feroviar şi se fac eforturi pentru ca oamenii să ajungă la timp la Chichiş.

Mitingul pentru autonomie este organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), un ong neînregistrat juridic ce militează pentru autonomia teritorială a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, căruia i s-au raliat bisericile istorice maghiare, mai multe organizaţii neguvernamentale, precum şi toate formaţiunile politice maghiare, respectiv UDMR, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Manifestanţii intenţionează să formeze un lanţ viu de-a lungul DN 11, începând din localitatea Chichiş, aflată la intrarea în judeţul Covasna dinspre Braşov, până în localitatea Breţcu, la ieşirea spre judeţul Bacău, pe o lungime de 54 de kilometri. Organizatorii menţionează că protestul este îndreptat şi împotriva proiectului de reorganizare administrativă a României.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 oct, 2013
xxx666
Astia de vor autonomie, o sa asteptati mii de ani sa o primiti. Pana atunci, mars la pascut !!!!!!!!!!!!!!! Sa va dea basescu autonomie impreuna cu boc.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ