SCANDALOS! Amendamentele PSD - ALDE care curăță dosarele politicienilor

| 15 dec, 10:29

PSD şi ALDE pregătesc schimbarea din temelii a Codului penal și Codului de procedură penală! Sub pretextul transpunerii unei directive europene privind prezumţia de nevinovăţie, majoritatea parlamentară vrea, de exemplu, secretizarea completă a dosarelor în faza de urmărire penală. Comunicarea oricăror informaţii în acest sens urmează să fie considerată infracţiune.

Ordonanța 13 se întoarce într-o formă și mai agresivă. PSD şi ALDE au făcut mai multe propuneri menite să limiteze drastic din atribuţiile magistraţiilor.

Printre cele mai controversate propuneri este şi cea prin care se interzice orice comunicare publică din partea organelor de anchetă. Spre exemplu, DNA sau DIICOT nu vor mai putea face public că au început urmărirea penală pe numele unui demnitar. Iar presa nu va mai putea da imagini cu demnitari care poartă cătuşe. Tot o propunere a coaliţiei de guvernare interzice şi acest lucru. Totodată, filmările nu vor mai putea fi considerate probe la proces.

Potrivit propunerilor, corupţii nu vor mai putea fi arestaţi preventiv. Iar audierile inculpaţilor nu pot depăşi mai mult de şase ore. Mai mult decât atât, se doreşte dezincriminarea infracţiunii de mărturie mincinoasă, de care este acuzat chiar Călin Popescu Tăriceanu.

Tot coaliţia de guvernare vrea ca victimele sau martorii să fie audiaţi de faţă cu inculpatul. Spre exemplu, în cazul unui viol, victima trebuie să vorbească în faţa violatorului. Iar judecătorii nu vor mai putea condamna inculpaţii dacă nu au fost înştiinţaţi, în prealabil. Spre exemplu, fugarul Sebastian Ghiţă nu va putea fi condamnat dacă nu poate fi localizat.

AMENDAMENTE CONTROVERSATE ALE PSD ȘI ALDE 

-interzicerea oricărei comunicări publice referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală 

-interzicerea de a mai prezenta public persoane care poartă cătuşe 

- se elimină proba filmărilor 

- suspecţii de infracţiuni de corupţie, spălare de bani şi evaziune fiscală nu vor mai putea fi arestaţi preventiv

- audierea unei persoane nu poate dura mai mult de șase ore 

- dezincriminarea infracţiunii de mărturie mincinoasă, de care este acuzat şi Călin Popescu Tăriceanu

- martorii vor fi audiaţi în prezenţa inculpatului 

- persoana poate fi condamnată în lipsă numai dacă a fost citată legal pentru fiecare fază a judecății 

SURSA: Comisia specială

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ